UE nu-și poate îndeplini promisiunea făcută Ucrainei

11 Nov. 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Nov. 2023, 11:11 // Actual //  bani.md

Potrivit unui raport publicat de Bloomberg, Uniunea Europeană nu-și va putea îndeplini promisiunea livrării a 1 milion de obuze către Ucraina până în martie 2024. Cauzele principale ar fi birocrația și protecționismul la nivelul țărilor membre. Îngrijorarea Ucrainei este în creștere după ce Coreea de Nord a anunțat că-i va furniza 1 milion de obuze.

Uniunea Europeană nu poate livra Ucrainei milionul de obuze promis până la termenul limită (martie 2024).

Potrivit Bloomberg, planul Uniunii Europene era să furnizeze milionul de obuze într-un interval de un an după ce Serviciul European de Acțiune Externă le-a raportat diplomaților statelor membre că livrarea nu poate fi realizată până în primăvara anului 2024.

Primul as era rambursarea proviziilor din stocurile proprii ale statelor membre UE.

Pasul doi era achiziționarea comună de muniție nouă.

Uniunea Europeană nu poate încă să livreze obuzele promise

Dar Uniunea Europeană a livrat doar 30% din proviziile promise și astfel, riscă să-și rateze obiectivul.

Cauzele principale ar fi birocrația și protecționismul din țările membre, dezvăluie Kyiv Independent într-o investigație.

Îngrijorările Ucrainei sunt în creștere după ce Coreea de Nord a furnizat 1 milion de obuze Federației Ruse, iar Kremlinul a sporit bugetul de apărare pentru anul următor.

În timp ce Washington DC este divizat din cauza luptelor politice interne, miniștrii Apărării din UE vor discuta problema aprovizionării Ucrainei la o viitoare reuniune.

Altfel, în Marea Britanie s-au antrenat 30,000 de militari ucraineni, în cel mai amplu program de pregătire militară de la Al Doilea Război Mondial. Numărul soldaților ucraineni instruiți de către Forțele Armate ale Regatului Unit a ajuns la 52,000. Programul de antrenament militar britanic se numește Op Interflex.

Programul de antrenament militar, cunoscut ca Op Interflex, a fost înființat după suspendarea programului Op Orbital desfășurat în Ucraina, ca urmare a bombardării acesteia la scară largă de către Rusia din 24 februarie 2022.

Militarii ucraineni care au luat parte la programul Op Interflex au fost instruiți cum să supraviețuiască pe timp de război, să fie mai eficienți în luptele din prima linie și să se reorganizeze.

De asemenea, ucrainenii au învățat cum să-și accelereze înaintarea în operațiunile de contraofensivă.

Potrivit site-ului guvernamental britanic, s-au alăturat programului țări aliate din NATO, precum România, Canada, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos și Lituania. S-au mai implicat Australia, Noua Zeelandă și Suedia, state non-membre NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO