Ungurii cu o bancă în Republica Moldova. Tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania a ajuns într-un punct mort

13 Nov. 2023, 10:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Nov. 2023, 10:05 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Surse din BNR spun că tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania nu s-a putut finaliza deocamdată, din diverse motive. Surse din mediul politic spun că o altă bancă ar fi contestat tranzacția OTP – BT. Avocații susțin că blocarea vânzării OTP Bank către BT poate fi contestată de o altă bancă participantă la licitație, un acționar minoritar sau chiar de unul dintre clienții foarte mari ai băncii, care ar fi avut stipulat în contractul cu banca acordul expres pentru o eventuală modificare a acționariatului.

Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România.

Pentru piața bancară românească este o premieră faptul că o instituție de credit care și-a anunțat intenția de vânzare, care a deschis camera de due diligence, pentru achiziția căreia două bănci s-au înscris și una dintre ele a renunțat mai apoi, se vede cu tranzacția blocată. Cel puțin, momentan, scrie economica.net.

Surse din Banca Centrală și din mediul bancar spun că vânzarea OTP Bank ”nu s-a terminat încă și nimeni nu știe de ce”.  Din mediul politic vin alte surse care spun că tranzacția OTP Bank – BT, care părea sigură săptămâna trecută, a fost momentan blocată de contestația depusă de o altă bancă la contractul de vânzare cumpărare. Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România. Suma ar include și liniile de credit contractate la banca mamă și alte obligațiuni de plată, inclusiv comisioanele auditorilor, de circa 25 de mil euro. Menționăm că, Alpha Bank România a fost vândută către UniCredit  pentru 300 de milioane de euro.

Din informațiile Economica.net, Raiffeisen Bank, a doua instituție de credit care intrase în camera de due diligence pentru cumpărarea OTP Bank, nu ar fi depus nici o contestație. Doar s-a retras din competiție din rațiuni dictate de prețul cerut de acționarii unguri. Celelalte bănci care și-au manifestat cândva interesul pentru a prelua OTP Bank, Exim Banca Românească și Unicredit, nu ar fi avut motive, cel puțin aparent, pentru a constesta această tranzacție. Alți competitori spun că, Exim este banca ce și-ar fi dorit să cumpere OTP, motiv pentru care există posibilitatea ca ea să fi fost instituția de credit care ar fi contestat tranzacția. În plus, conform BNR, cota de piață a Băncii Transilvania se apropie de 20%. O nouă achiziție ar duce cota băncii la peste 22%. Exim Banca Românească a negat oficial implicarea.

OTP Bank are o subsidiară și în Republica Moldova cu același nume. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie instituția financiară contabiliza un profit de 622 milioane de lei, credite în sumă de 7,4 miliarde de lei și depozite de 15,3 miliarde de lei. activele băncii se cifrau la 20 de miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 09:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 09:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a înregistrat în 2024 un profit net de 6,005 miliarde de lei, după pierderi de peste 5,2 miliarde în anul precedent. Datele apar în raportul financiar oficial al instituției, care indică o redresare a poziției financiare a Băncii.

O parte semnificativă a câștigului, în valoare de 2,75 miliarde de lei, provine din venituri nerealizate din diferențe de curs valutar, iar alte 30 milioane de lei — din reevaluarea metalelor prețioase. Aceste venituri au fost redirecționate în rezerve, conform legislației, iar profitul disponibil pentru distribuire a fost de 3,22 miliarde de lei, în creștere spectaculoasă față de doar 274 milioane în 2023.

Totuși, pentru că nivelul capitalului statutar era, la final de an, sub pragul minim legal de 4% din totalul datoriilor monetare (mai exact 3,39%), întregul profit disponibil a fost alocat pentru recapitalizare. Capitalul a fost astfel adus la 6,85% din totalul datoriilor monetare, depășind nivelul minim impus de lege.

Această consolidare financiară permite BNM să anunțe că nu va solicita în 2025 niciun sprijin din partea Guvernului, spre deosebire de anul precedent, când era planificată o contribuție de 620 milioane lei sub formă de valori mobiliare, care nu a mai fost efectuată.

În ceea ce privește filiala „Depozitarul central unic al valorilor mobiliare” (DCU), aceasta își va putea utiliza profitul doar pentru acoperirea pierderilor anterioare și pentru dezvoltare, în conformitate cu statutul său, în primii zece ani de funcționare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO