MAI se alătură și în acest an Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

25 Nov. 2023, 18:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Nov. 2023, 18:20 // Actual //  bani.md

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se alătură și în acest an Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, marcată anual în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

În timpul celor „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” sunt concentrate global eforturile pentru a informa, sensibiliza și conștientiza opinia publică cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeii, precum și aplicarea mecanismelor disponibile de prevenire și combatere la nivel comunitar, regional și național.

„Cu determinare, MAI urmărește scopul acestei campanii prin intermediul Centrului de Justiție Familială al Poliției, o inițiativă recentă care reprezintă punctul central al intervenției naționale pentru a combate acest flagel. Inspirat de practici eficiente atât din statele europene, cât și din Statele Unite ale Americii, acest centru adună resursele organelor de poliție, justiție, sănătate și protecție socială, oferind un răspuns coordonat la violența în familie.

Cu suportul partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale, așa cum Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Fundația Te Doy, UN Women, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și  Misiunea OSCE în Republica Moldova, dar  și alături de alte organizații care aduc un aport considerabil în eradicarea fenomenului violenței în familie, MAI va desfășura o diversitate de evenimente consacrate acestei Campanii, inclusiv ateliere de instruire și seminarii pentru a consolida abilitățile profesionale ale polițiștilor, asistenților sociali și altor specialiști implicați direct în măsurile de prevenire și soluționare a cazurilor de violență domestică”, se arată într-un comunicat al MAI.

La demararea Campaniei, angajații din cadrul autorităților subordonate ale MAI, prezenți în localitățile atât rurale cât și urbane din țară, vor distribui materiale informative, vor discuta cu cetățenii despre recomandările și măsurile de bază pentru protecție, vor desfășura întruniri cu cetățenii pe subiect, vor continua să abordeze agresorii pentru descurajarea comportamentului delincvent al acestora, precum și alte acțiuni prevăzute în matricea elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Prevenirea și combaterea violenței față de femei și protecția victimelor violenței în familie reprezintă o prioritate de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este unul din obiectivele Guvernului transpus în Programul național pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2023-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2023.

În vederea reducerii cazurilor de violență față de femei și diminuării fenomenului violenței în familie, MAI a instituit mecanismul interinstituțional de analiză și monitorizare a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor. Prin funcționarea Comisiei vizate, asigurăm o abordare mult mai largă a fenomenului pentru a avea capacitatea de a ajusta în modul cel mai eficient mecanismele și actele normative ce pun în aplicare Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de le Istanbul).

De asemenea, pentru oferirea unui răspuns ferm, bazat pe caracterul multidimensional și intersectorial al asistenței acordate victimelor violenței sexuale, MAI, a elaborat și pus în aplicare Metodologia și Instrucțiunea de lucru a echipei de intervenție în cazurile de violență sexuală, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 223/2023.

„Știind cât e de important ca comunitățile să se implice activ în prevenirea și contracararea violenței domestice, accentuăm că fiecare persoană are un rol esențial în schimbarea acestei realități. Este important să ținem cont de faptul că violența în familie nu este doar o problemă socială, ci și o amenințare la adresa siguranței și drepturilor omului. Prin aceste zile de activism, transmitem mesajul că niciodată nu este târziu să punem capăt tăcerii și să construim o societate în care fiecare persoană să se simtă în siguranță în propriul cămin.

Ministerul Afacerilor Interne adresează un apel către societate să se alăture eforturilor noastre și să nu tolereze violența în familie. În această perioadă, ne solidarizăm cu victimele și subliniem importanța schimbării percepțiilor și a comportamentelor care perpetuează violența. Este un moment de acțiune, un moment de a vorbi și de a pune capătul tăcerii care adesea înconjoară această problemă gravă. Oranjăm lumea pentru a atrage atenția asupra unei realități care necesită implicarea noastră colectivă ca să fie schimbată”, menționează responsabilii MAI.

Pentru a solicita ajutorul echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției, persoanele pot apela serviciul de urgență 112 sau Telefonul de încredere pentru femei și fete: 0 8008 8008.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO