Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, prezentat la Antreprenor Expo

28 Nov. 2023, 12:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 12:40 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 24 noiembrie 2023 – Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, o inițiativă vitală pentru dezvoltarea economică și digitală a afacerilor gestionate de antreprenoare din Republica Moldova, a fost prezentat în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo.  Acest program, aprobat de Guvern în luna octombrie, marchează un angajament puternic față de sprijinirea femeilor în domeniul afacerilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența lui Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe ODA, Ana Gorea, vicepreședinta Asociației Femeilor în Afaceri din Moldova, membră a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru și antreprenoarele de succes Rodica Celac și Pelaghia Țîpu.

Având în vedere experiența altor programe de finanțare nerambursabilă pentru femei, se anticipează că Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin va avea un impact semnificativ asupra economiei, promovând creșterea rapidă a întreprinderilor conduse de către acestea. Programul este dedicat atât femeilor care abia se gândesc să lanseze o afacere, cât și celor care au deja o afacere și vor să o dezvolte, și constă în acordarea de granturi, instruire, mentorat, și promovarea imaginii femeii antreprenoare. Domeniile prioritare de eligibilitate sunt industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), serviciile educaționale (grădinițe, creșe, centre educaționale), serviciile de îngrijire și curățenie, cele de alimentație publică, precum și serviciile de consultanță și suport în afaceri.

Programul are obiectivul de a abilita economic femeile. Toate studiile demonstrează că PIB-ul oricărei țări ar putea să crească dacă femeile ar fi mai implicate în domeniul afacerilor”, a declarat Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

ODA le va oferi companiilor debutante, care vor aplica la Program, un ajutor financiar nerambursabil în mărime maximă de 80% din suma proiectului investițional fără TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma 200 000 de lei. Adițional la acest grant acordat pentru procurarea bunurilor și echipamentelor, beneficiarele vor putea accesa un suport financiar nerambursabil în mărime de până la 30 000 de lei – pachetul e-comerț – care va fi folosit pentru dezvoltarea comerțului electronic al companiei care urmează să-și înceapă activitatea.

Companiilor în dezvoltare, care au o activitate de minimum 2 ani, înregistrează venituri, au angajați și doresc să se extindă, ODA le oferă un ajutor nerambursabil de până la 70% din suma proiectului investițional fără costuri TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma de 600 000 de lei. Și aceste companii pot accesa pachetul e-comerț, iar în cazul lor suma oferită este de 50 de mii de lei. Pachet e-comerț nu este obligatoriu.

Dacă e să vorbim de companiile debutante, în urma studiilor de caz, s-a constatat că întreprinderile noi create nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru implementarea proiectului investițional în avans sau pentru contribuția proprie. De aceea, ODA își propune să acorde un avans de 30% din suma grantului pentru companiile debutante, care va putea fi accesat imediat după semnarea contractului de finanțare și le va fi de ajutor femeilor să procure bunurile, să lanseze activitatea. În cazul companiilor în dezvoltare, această sumă va constitui 50% din suma grantului”, a spus Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din California este zguduită de creşterea preţurilor asigurărilor, în deja cea mai scumă regiune din ţară, unii locuitorii din Beverly Hills abandonând ideea de a mai încheia poliţe, scrie Bloomberg.

Tendinţa de creştere a preţurilor este observabilă şi în alte zone, în Florida proprietarii plătind de trei ori mai mult pentru o poliţă de asigurare faţă de media naţională. Spre deosebire de statul Florida care este expus la uragane frecvente, în California creşterea preţurilor a fost determinată de incendiile de vegetaţie.

State Farm General Insurance Co., cel mai mare asigurator din California, şi-a anunţat în martie clienţii că va renunţa la 72.000 de poliţe de asigurare, 30.000 dintre acestea acoperind case de locuit.

John Morris a încheiat o asigurare la State Farm în 2022, plătind 22.000 de dolari pe an pentru un plan ce acoperă doar 40% din costurile de înlocuire în valoare de 10 milioane de dolari. Acesta a fost anunţat că acoperirea se va încheia în 2025.

„O să mai existe alternative, dar vor fi mai scumpe”, a explicat Morris.

Unii investitori chiar au renunţat la a cumpăra locuinţe după ce au văzut preţul poliţelor de asigurare. Stephen Shapiro, co-fondator al Westside Estate Agency, a abondanat ideea de investi 15 milioane de dolari într-o casă după ce a aflat că asigurarea va costa 150.000 de dolari pe an.

„Dacă vorbim de 150.000 de dolari pe an, asta anulează capacitatea de a face profit”, a arătat acesta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău