Pentru prima dată de la lansare, aplicația Telegram, fondată de Pavel Durov, a încheiat anul 2024 pe plus, obținând un profit net de 540 milioane de dolari, potrivit The Financial Times, care citează o prezentare internă adresată investitorilor.
Veniturile companiei, cu sediul în Dubai, au explodat până la 1,4 miliarde de dolari, față de doar 343 milioane în 2023, an în care Telegram raportase o pierdere de 173 milioane. Această creștere masivă se datorează numărului tot mai mare de abonamente plătite, veniturilor din publicitate, dar și proiectelor partenere cu criptomoneda Toncoin.
Pentru 2025, Telegram anticipează venituri de 2 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna o creștere de 46%, și un profit de 720 milioane de dolari. În februarie 2025, compania deținea deja lichidități în valoare de 530 milioane de dolari, excluzând activele sale cripto.
FT menționează că aceste cifre au fost prezentate potențialilor investitori înaintea lansării unei emisiuni de obligațiuni de 1,5 miliarde de dolari, menită să refinanțeze datoriile existente. Obligațiunile vor avea o dobândă de 9% și oferă investitorilor posibilitatea de a achiziționa acțiuni în eventualitatea unui IPO, cu o reducere de 20%.
În fața investitorilor, directorul de investiții al Telegram, John Hyman, a declarat că firma și-a atins toate obiectivele financiare. În prezentare, compania se poziționează ca cea mai mare platformă deschisă de inteligență artificială conversațională și anunță un parteneriat cu xAI, startup-ul de inteligență artificială al lui Elon Musk.
Totuși, Telegram recunoaște că planurile de listare publică ar putea fi afectate de investigația penală din Franța care îl vizează pe fondatorul său. În august 2023, Pavel Durov a fost reținut în Franța, în cadrul unui dosar ce vizează lipsa de reacție a Telegram la conținuturi ilegale. Ulterior, el a primit permisiunea instanței de a părăsi țara și s-a mutat în Emiratele Arabe Unite, însă dosarul rămâne deschis.
Într-o postare recentă, Durov a afirmat că reținerea sa a avut un substrat politic, susținând că a refuzat o solicitare din partea șefului serviciului francez de informații externe, Nicolas Lerner, de a bloca conturi conservatoare din România înaintea alegerilor. Durov spune că este gata să depună mărturie în instanță. Serviciile secrete franceze au respins acuzațiile.
Postarea lui Durov a fost redistribuită duminică de Elon Musk, care i-a adăugat un comentariu sec, dar sugestiv: „Wow”, adresat celor 220 de milioane de urmăritori ai săi.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!