Cu un deficit de 16 miliarde lei bugetul țării, votat de deputați! Principalele noutăți ale documentului

07 Dec. 2023, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Dec. 2023, 14:27 // Actual //  bani.md

Astăzi, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de buget pentru anul 2024, îndreptându-și atenția spre consolidarea domeniilor sociale, educaționale și dezvoltarea infrastructurii. Bugetul propus prevede alocări majorate pentru copii, educație și sprijinirea IMM-urilor, cu accent pe dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă.

Principalele puncte ale proiectului de buget includ:

  1. Majorarea Indemnizației la Nașterea Copilului: De la 1 ianuarie 2024, indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei, în efortul de a sprijini familiile nou-formate.
  2. Creșterea Salarială pentru Cadrele Didactice: Salariile cadrelor didactice din întreaga țară vor beneficia de o creștere de 15%, încurajând astfel profesionalismul în domeniul educației.
  3. Dublarea Burselor Studenților cu Profil Pedagogic: Pentru a susține formarea viitorilor educatori, burselor studenților de la facultățile cu profil pedagogic li se va dubla cuantumul.
  4. Sprijinirea IMM-urilor: Peste 197 de milioane de lei vor fi alocate pentru programe destinate dezvoltării durabile a întreprinderilor mici și mijlocii, cu accent pe extindere în zonele rurale și implicarea activă a tinerilor și femeilor în mediul de afaceri.
  5. Dezvoltarea Infrastructurii: Bugetul planifică alocații de 4 036,5 milioane lei pentru îmbunătățirea continuă a sistemului de transporturi și a infrastructurii, inclusiv reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.
  6. Agricultură și Protecția Mediului: Alocări de 1 600,0 milioane de lei sunt prevăzute pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea agroindustriei naționale în economia europeană. Se acordă atenție și eficienței energetice și protecției mediului.

Potrivit proiectului, se anticipează o creștere de 4,4% a veniturilor bugetului public național față de anul 2023, atingând suma de 107,17 miliarde de lei. Această majorare va fi susținută de redresarea economică, politici de stat și o administrare eficientă a veniturilor. Cheltuielile estimate se ridică la 122,96 miliarde de lei, cu o creștere de peste 1,5% comparativ cu anul precedent.

Cu un deficit estimat la 4,6% din PIB și o datorie de stat în limite sustenabile, proiectul de buget pentru anul 2024 reflectă angajamentul Guvernului față de dezvoltarea socială și economică a țării. Bugetul urmează a fi supus examinării în a doua lectură în Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO