Bălegarul adus în fața Guvernului nu l-a speriat pe Recean! Fermieri pleacă dezamăgiți din Capitală

08 Dec. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Dec. 2023, 14:38 // Actual //  bani.md

După discuțiile intense dintre fermieri și reprezentanții Guvernului, agricultorii au hotărât să retragă tehnica agricolă care a blocat Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Cu toate acestea, fermierii afirmă că protestul nu se încheie aici și vor continua să își facă auzită vocea în raioanele țării.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că, deși se suspendă protestul în PMAN, lupta agricultorilor nu se oprește. Înainte de a părăsi piața, fermierii au făcut o scurtă oprire la Ministerul Agriculturii pentru a lăsa un mesaj.

„Protestul se suspendă și nu se oprește. Continuăm lupta în teritoriu, iar chiar azi protestul nostru se va solda cu mișcarea tehnică. Chiar dacă plecăm, o să facem gălăgie, iar ultimul act va fi după noi”, a subliniat Slusari.

În dimineața zilei de astăzi, într-un comunicat de presă emis astăzi, Asociația Forța Fermierilor a dezvăluit că Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a furnizat informații false cu privire la acordurile și sprijinul acordat fermierilor. Este vorba de lista fermierilor care au probleme cu rambursarea creditelor, dar și motorina care le-ar fi fost livrată.

În data de 30 noiembrie fermierii au adus saci cu balegă și fân în fața Guvernului. De asemenea, agricultorii au scos mai multe lăzi cu struguri în stradă.

Protestul a început după ce, acum două săptămâni, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Au semnalat că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și au cerut Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!