Șeful gigantului bancar elvetian UBS spune că nu este convins că băncile centrale au adus sub control inflaţia

18 Dec. 2023, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 09:43 // Actual //  bani.md

Directorul general al gigantului bancar elvetian UBS, Sergio Ermotti, nu este convins că băncile centrale au adus sub control inflaţia, potrivit afirmaţiilor sale dintr-un interviu publicat duminică, citat de Reuters, conform News.ro.

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) din Statele Unite, Jerome Powell, a declarat săptămâna trecută că creşterile ratelor dobânzilor s-au încheiat probabil în Statele Unite şi că dobânzi vor începe să fie reduse, dar băncile centrale şi-au menţinut planurile de a menţine politica monetară strictă şi în anul viitor.

Şapte surse au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să vadă cum se vor desfăşura inflaţia şi alte date până, cel mai devreme, la întâlnirea sa din 7 martie, înainte de a lua în considerare tipul de pivotare pe care l-a efectuat Fed pentru relaxarea politicii monetare.

“Un lucru pe care l-am învăţat este că nu trebuie să încercaţi să faceţi predicţii pentru lunile următoare – este aproape imposibil. Acestea fiind spuse, în acest stadiu încă nu sunt convins că inflaţia este cu adevărat sub control”, a declarat Ermotti pentru ziarul elveţian Le Matin Dimanche, la întrebarea despre perspectivele economice.

“Tendinţa pare favorabilă, dar trebuie să vedem dacă continuă. Dacă inflaţia se apropie de ţintele de 2% în toate marile economii, politicile băncilor centrale s-ar putea relaxa puţin. În acest mediu, este foarte important să rămânem agili”, a adăugat el.

UBS a anunţat că va desfiinţa 3.000 de locuri de muncă în Elveţia pentru a reduce costurile după preluarea Credit Suisse, cea mai mare fuziune bancară de la criza financiară globală, orchestrată de statul elveţian pentru a preveni prăbuşirea Credit Suisse.

“Vom face tot posibilul, pe baza unui principiu al meritocraţiei. Vom folosi pensionări, pensionări anticipate, plecări naturale. Trei mii de oameni de la Credit Suisse nu au comis erori, fără îndoială mult mai puţini”, a spus Ermotti.

El a adăugat că ”De fapt, partea cea mai grea va fi să facem aceste alegeri, să concediezi oameni care nu sunt în niciun fel responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ