Loteria a devenit o găinuşă ce face ouă de aur pentru bugetul Moldovei

18 Dec. 2023, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 14:21 // Actual //  bani.md

Un audit al Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a constatat, în baza anumitor date statistice şi analize ale Loteriei Naționale a Moldovei, că potențialul pieței jocurilor de noroc din Republica Moldova reprezintă un rulaj anual de aproape un miliard de dolari, scrie mold-strett.com.

„Estimările efectuate raportate la rulajul financiar al jocurilor de noroc înregistrate pentru anul 2021, relevă că statul Republica Moldova utilizează cca 40% din potențialul acestui rulaj ceea ce prezumă că restul resurselor pot fi concentrate în jocurile de noroc neautorizate”, susţin auditorii Curţii de Conturi.

Taxe și dividende de circa 553,7 milioane lei din jocuri de noroc

În opinia auditorilor acest fapt afectează situația financiară a Loteriei Moldovei și condiționează neachitarea la bugetul de stat a eventualelor impozite și taxe.

Pe de altă parte auditul a scos în evidenţă faptul că în aproape 5 ani de implementare a parteneriatelor public-private (PPP) din sectorul loteriilor și a pariurilor la competiții sportive, precum și din sectorul automatelor de joc cu câștiguri bănești, Loteria Națională a Moldovei a achitat în bugetul de stat impozite, taxe și dividende de circa 553,7 milioane lei, în timp ce în anii precedenţi (2012-2017) de 100 ori mai puţin.

Potrivit Curţii de Conturi doar în trei trimestre din anul 2023, Loteria Națională a Moldovei a contribuit la bugetul de stat cu circa 230 milioane lei, în timp ce în anul 2021 de aproape patru ori mai puţin – circa 65,5 milioane lei.

În acelaşi timp controlorii de la Curtea de Conturi au constat o serie de deficienţe în desfăşurarea parteneriatelor public-private din sectorul loteriilor și a pariurilor  sportive, precum și din sectorul automatelor de joc.

Nu este clar cine controlează fluxurile financiare

Aceştia au menţionat faptul că la momentul actual nu există o bază de date unică, administrată de o instituție a statului care ar fi responsabilă de controlul asupra activității în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv asupra fluxului de numerar, obținând informații complete și exacte cu privire la activitatea organizatorilor jocurilor de noroc, precum și la câștigurile obținute de jucători.

Totodată Loteria „nu deține integral informații cu privire la tipurile de loterii și pariuri online puse în circulație, valoarea acestora, valoarea fondului de câștiguri achitate per fiecare tip de joc, tirajul, ș.a. ceea ce nu asigură că partenerul public controlează și obține beneficiile corespunzătoare”.

„Se evidențiază faptul că anume acest program este cel mai profitabil, înregistrând un rulaj total în valoare de 19.620,8 milioane lei din vânzarea biletelor de loterie și a pariurilor online, pentru anii 2019-9 luni ale anului 2023”, constată Curtea de Conturi.

Potrivit auditului aceste date sunt furnizate de către partenerul privat, iar partenerul public nu deține acces și metode de control aferente.

S-a mai constatat lipsa unor reglementări clare și viabile cu privire la modul de blocare, accesare, depunere a mizei, eliberare și primire a câștigurilor în mediul online şi faptul că piața jocurilor de noroc este compromisă cu activități neautorizate.

În plus Curtea de Conturi susţine că din cauza carențelor admise la argumentarea economică și tehnică a studiului de fezabilitate, inclusiv analiza insuficientă a tuturor elementelor și riscurilor relevante domeniului, la 5 ani de desfășurare a PPP, indicatorii economici prestabiliți de circa 140 milioane euro doar din dividende au fost atinși în proporție de circa 15%, iar investițiile de 9,5 milioane lei realizate în 18 săli de joc au fost ineficiente, generând pierderi.

Monitoringul financiar al activității economico-financiare al întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat arată că Loteria Națională a Moldovei este cea mai profitabilă entitate pentru anul 2022, înregistrând un profit net în valoare de 170,3 milioane lei, achitând în bugetul de stat dividende în valoare de 85,1 milioane lei.

Cine sunt partenerii privaţi

Menționăm că organizarea de loterii și pariuri în Republica Moldova este un parteneriat public-privat, încheiat în primăvara 2018, de Agenţia Proprietăţii Publice (APP) şi Loteria Moldovei cu NGM Company SRL, deținută de NGM SPC Limited din Dubai, pe un termen de 15 ani (până în 2033) și prevede investiții de circa 6 milioane de euro, care au fost deja realizate.

În cazul automatelor de joc cu câștiguri bănești, partenerul privat este Novo Gaming M Technologies GmbH din Austria, care a promis investiţii de 32 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău