Consecințele achiziționării energiei electrice doar din România! Parlicov dă de înțeles că tarifele ar fi explodat

27 Dec. 2023, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 18:04 // Actual //  bani.md

Achiziționarea întregului volum de energie electrică necesar Republicii Moldova doar în România în locul Centralei Electrice de la Cuciurgan ar crește prețurile atât în ​​republică, cât și în întreaga regiune, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Moldova se confruntă cu ascensiunea creșterii prețurilor la energie; tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, iar tarifele la energie electrică aproape de patru ori. Pe fondul creșterii prețurilor la resursele energetice, datoriile populației pentru serviciile de utilități sunt în creștere. În septembrie, Centrala de la Cuciurgan și compania de stat Energocom au prelungit contractul de furnizare a energiei electrice până la sfârșitul anului 2024 la un preț de 66 USD pe 1 MWh.

„Contractul (cu Moldavskaya GRES – n.red.) ne oferă… prețuri previzibile și mai favorabile decât alternativa dacă am cumpăra din România. Cumpărăm volume din România, dar sunt limitate… Dacă cumpărăm toate volumele pe piața românească, atunci cred că prețurile vor crește în România, iar noi ne vom regăsi cu prețuri mai mari în toată regiunea. Prin acest contract asigurăm stabilitatea prețurilor pentru noi, pentru consumatorii noștri”, a declarat Parlicov la postul de televiziune Moldova 1.

Ministrul a adăugat că achiziţiile pe malul stâng asigură şi stabilitate în Republica Moldova Transnistreană nerecunoscută. „Noiembrie 2022 a arătat că dacă ei (Tiraspol – n.red.) nu ne furnizează energie electrică pentru câteva luni, practic rămân fără bani la buget și asta duce la destabilizare, ceea ce nu ne dorim”, a spus șeful. al Ministerului Energiei.

În Republica Moldova este stare de urgență, declarată, printre altele, din cauza crizei energetice pe fondul problemelor legate de penuria de gaze și de o creștere bruscă a prețurilor la resursele energetice. În decembrie anul trecut, Chișinăul a revenit la achiziționarea de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, deținută de compania rusă Inter RAO. Chișinăul îi dă Tiraspolului tot gazul pe care îl primește de la Federația Rusă în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

În 2025 China va depăşi Occidentul la vânzările de maşini electrice. Toate prognozele indică o creştere fulminantă a vânzărilor de automobile „verzi” în raport cu cele tradiţionale, în timp ce piaţa din Europa şi SUA  încetineşte reflectând adoptarea lentă de către industria auto tradiţională a noii tehnologii, incertitudinea privind subvenţiile din partea statului şi creşterea protecţionismului împotriva importurilor din China, scrie FT.

Potrivit prognozelor, în 2025 numărul automobilelor electrice din China s-ar dubla – de la 5,9 milioane în 2022 la 12 milioane – iar vânzările de autovehicule tradiţionale vor scădea cu peste 10% anul viitor, ajungând la mai puţin de 11 milioane, reflectând o scădere de aproape 30% faţă de 14,8 milioane în 2022.

Robert Liew, director de cercetare în domeniul energiei regenerabile pentru Asia-Pacific la Wood Mackenzie, a declarat că succesul chinezesc în domeniul automobilelor electrice este o doavadă a dezvoltării puternice a tehnologiei în interiorul ţării şi a faptului că au reuşit cu succes să îşi securizeze lanţurile de aprovizionare globală pentru resursele necesare automobilelor electrice.

„Vor să electrifice totul. Nicio ţară nu se apropie de nivelul Chinei” a spus Robert Liew.

Deşi ritmul de creştere a vânzărilor de vehicule electrice în China a încetinit din frenezia post-Covid, previziunile sugerează că obiectivul oficial al Beijingului, stabilit în 2020, ca vehiculele electrice să reprezinte 50 % din vânzările de automobile până în 2035, va fi atins cu 10 ani mai devreme decât era prevăzut.

Previziunile marilor bănci internaţionale privind China subliniază faptul că, în următorul deceniu, fabricile create în China pentru a produce zeci de milioane de autovehicule cu motoare tradiţionale nu vor mai avea aproape nicio piaţă internă de deservit.

Totodată ele atrag atenţia că ascensiunea rapidă a industriei chineze de vehicule electrice ameninţă acum campionii naţionali ai producţiei auto din Germania, Japonia şi SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală