Consecințele achiziționării energiei electrice doar din România! Parlicov dă de înțeles că tarifele ar fi explodat

27 Dec. 2023, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 18:04 // Actual //  bani.md

Achiziționarea întregului volum de energie electrică necesar Republicii Moldova doar în România în locul Centralei Electrice de la Cuciurgan ar crește prețurile atât în ​​republică, cât și în întreaga regiune, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Moldova se confruntă cu ascensiunea creșterii prețurilor la energie; tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, iar tarifele la energie electrică aproape de patru ori. Pe fondul creșterii prețurilor la resursele energetice, datoriile populației pentru serviciile de utilități sunt în creștere. În septembrie, Centrala de la Cuciurgan și compania de stat Energocom au prelungit contractul de furnizare a energiei electrice până la sfârșitul anului 2024 la un preț de 66 USD pe 1 MWh.

„Contractul (cu Moldavskaya GRES – n.red.) ne oferă… prețuri previzibile și mai favorabile decât alternativa dacă am cumpăra din România. Cumpărăm volume din România, dar sunt limitate… Dacă cumpărăm toate volumele pe piața românească, atunci cred că prețurile vor crește în România, iar noi ne vom regăsi cu prețuri mai mari în toată regiunea. Prin acest contract asigurăm stabilitatea prețurilor pentru noi, pentru consumatorii noștri”, a declarat Parlicov la postul de televiziune Moldova 1.

Ministrul a adăugat că achiziţiile pe malul stâng asigură şi stabilitate în Republica Moldova Transnistreană nerecunoscută. „Noiembrie 2022 a arătat că dacă ei (Tiraspol – n.red.) nu ne furnizează energie electrică pentru câteva luni, practic rămân fără bani la buget și asta duce la destabilizare, ceea ce nu ne dorim”, a spus șeful. al Ministerului Energiei.

În Republica Moldova este stare de urgență, declarată, printre altele, din cauza crizei energetice pe fondul problemelor legate de penuria de gaze și de o creștere bruscă a prețurilor la resursele energetice. În decembrie anul trecut, Chișinăul a revenit la achiziționarea de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, deținută de compania rusă Inter RAO. Chișinăul îi dă Tiraspolului tot gazul pe care îl primește de la Federația Rusă în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ