Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova în scădere la sfârșitul lunii ianuarie 2024

08 Feb. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2024, 09:40 // Actual //  bani.md

Conform datelor publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, activele oficiale de rezervă ale țării au înregistrat o scădere la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ajungând la 5,395 miliarde de dolari SUA. Acest lucru reprezintă o diminuare cu 57,73 milioane de dolari SUA față de nivelul înregistrat la 29 decembrie 2023, când activele de rezervă au totalizat 5 453,14 milioane de dolari SUA.

Potrivit Băncii Naționale, această reducere a activelor oficiale de rezervă a fost determinată de mai mulți factori, printre care se numără deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA (44,07 mil. dolari SUA), plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova (35,81 mil. dolari SUA) și ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate (11,58 mil. dolari SUA).

Cu toate acestea, în ciuda scăderii generale, au fost înregistrate și creșteri ale activelor oficiale de rezervă în anumite domenii. Printre acestea se numără veniturile din gestionarea rezervelor valutare, intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută și înregistrarea creditelor și a granturilor pentru proiecte investiționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!