Inflația împrăștie norii de deasupra populației! Scumpirile au fost de 4,6% în ianuarie

12 Feb. 2024, 11:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Feb. 2024, 11:09 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna ianuarie 2024 au înregistrat o creștere de 4,6% în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Această creștere vine după o majorare semnificativă de 27,3% în luna ianuarie 2023 comparativ cu aceeași lună din 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit datelor, creșterea prețurilor a fost resimțită în toate domeniile, cu alimentele în fruntea scumpirilor. Prețurile la fructe au crescut cu 11,6%, iar cele la legume au înregistrat o majorare de 11%. În contrast, uleiul vegetal a înregistrat cea mai mare scădere, cu 20,5%, urmat de zahăr, care s-a ieftinit cu 5,5%.

În categoria mărfurilor nealimentare, încălțămintea a înregistrat cea mai mare creștere, cu 10%, urmată de confecții, care s-au scumpit cu 5,8%. În schimb, carburanții au înregistrat o scădere de 2,2%.

În ceea ce privește serviciile, transportul de pasageri a fost cel mai afectat de creșterea prețurilor, cu o majorare de 21%, urmat de serviciile de apă și canalizare, care au crescut cu 18,4%. În același timp, gazul natural și energia electrică s-au ieftinit semnificativ, cu 21%, respectiv 14%.

Aceste date ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra puterii de cumpărare a populației și necesitatea unor măsuri de protecție socială și economice pentru a amortiza efectele inflației asupra consumatorilor.

„Rata anuală a inflației va oscila neesențial în jurul țintei de 5,0 la sută, rămânând în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale în următoarele opt trimestre. Dinamica se va datora, în mare parte, tuturor componentelor. Cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza cererii externe slabe, finanțării reduse a consumului și a condițiilor monetare restrictive. Recolta bogată din 2023 și impulsul fiscal pozitiv, începând cu trimestrul II 2025, vor atenua descreșterea cererii agregate”, se arată în estimările Băncii Naționale a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău