Republica Moldova începe anul cu un munte de bani, dar companiile nu se înghesuie să ia credite cu „pistolul la tâmplă”

14 Feb. 2024, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
14 Feb. 2024, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În luna ianuarie 2024, lichiditatea excesivă a consemnat valoarea medie de 12,7 miliarde lei și a crescut de la 9,4 miliarde de lei în trimestrul patru al anului 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

„Întrucât pe piața valutară s-a creat proficit de valuta, BNM a intervenit prin procurări de valută, astfel, fiind vărsată pe piața monetară un volum suplimentar de lichiditate în MDL. Totodată, în urma deciziilor de diminuare a ratei de bază și drept consecință, diminuarea ratelor dobânzilor la depozitele la termen în MDL, s-au diminuat și soldurile acestor depozite, determinând reducerea lichidității din sistemul bancar. Totuși, acest surplus rămâne a fi considerabil și poate avea pe termen scurt un impact pozitiv asupra cererii agregate, a cursului valutar și poate genera presiuni inflaționiste. În același timp, pe termen mediu, în urma schimbării trendului pe piață valutară și a continuării trendului de scădere pe piața ratelor dobânzilor, acest exces de lichiditate se va reduce semnificativ, având un impact direct asupra resurselor de creditare, generând presiuni dezinflaționiste”, explică BNM excesul de lichiditate din sistemul bancar.

Guvernatoarea BNM susține că respectivele resurse financiare trebuie atrase în afaceri pentru a reporni economia.

„Pentru că banii, în loc să ajungă în economia reală, sunt menţinuţi sub formă de lichiditate excesivă. Ne străduim să creştem cererea de creditare pentru anii 2024-2025. Eu mi-aşi dori ca într-un an-doi acest raport asupra inflaţiei să nu mai conţină acest grafic cu lichiditate excesivă de 10 miliarde de lei şi să vedem că aceşti bani, cel puţin o parte din bani să ajungă în economia reală”, a punctat Dragu.

Potrivit șefei BNM, pentru banca centrală sunt costisitoare lichiditățile excesive.

Companiile se plâng pe condițiile drastice ale băncilor în acordarea creditelor, dar și a costurilor pe care nu și le permit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO