Institutul pentru Studiul Războiului: „Moscova pune bazele unei posibile operațiuni militare în Moldova“

17 Feb. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2024, 10:39 // Actual //  bani.md

Institutul pentru Studiul Războiului susține că Rusia folosește o retorică față de Republica Moldova foarte asemănătoare cu cea manifestată față de Ucraina înainte de invazie. Declarațiile unor oficiali ruși fac referire nevoalată la un posibil „scenariu militar” pentru apărarea rușilor din Transnistria.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISR), înființat de experți în apărare și foști diplomați din SUA, a susținut că autoritățile de la Kremlin pun bazele unor „condițiile informaționale” necesare pentru lansarea unei „operațiuni hibride” în Republica Moldova.

Regiunea transnistreană pro-rusă s-a desprins de Moldova înainte de prăbușirea stăpânirii sovietice și a purtat un scurt război împotriva noului stat independent aflat între Ucraina și România, relatează sursa citată, citată de afevărul.ro.

O nouă dispută a apărut recent cu privire la impunerea de către Moldova a taxelor vamale la exporturile și importurile din Transnistria, ca parte a eforturilor fostului stat sovietic de aderare la Uniunea Europeană.

În decembrie anul trecut, Bruxelles-ul a anunțat că va deschide discuții de negociere cu Chișinăul.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut miercuri, 14 februarie 2024, o serie de acuzații false despre Moldova, inclusiv afirmația că SUA și UE dețin controlul asupra guvernului țării.

„Rusia, îngrijorată de soarta cetățenilor ruși din Transnistria”

Vorbind în Duma de stat rusă, Lavrov a susținut că în Transnistria sunt 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este „îngrijorată de soarta lor”, adăugând că Moscova „nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”.

Într-un raport, ISR a spus: „Kremlinul desfășoară operațiuni informaționale împotriva Moldovei foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”

Reprezentanții ISR au mai adăugat: „Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a o face posibilă în curând”

Comentariile ministrului Lavrov „sugerează că Kremlinul orchestrează aceste eforturi mai ample în spațiul informațional”, au spus ei.

„Rusia – o amenințare la adresa securității naționale a țării”

Michel Hofman, șeful armatei din Belgia, a avertizat în decembrie 2023 că Rusia ar putea ataca Moldova.

Limbajul președintelui Vladimir Putin „este întotdeauna ambiguu. Este absolut posibil ca mai târziu să aibă și alte idei. Fie în sudul Moldovei, fie în statele baltice”, a declarat el pentru presa belgiană VRT.

„Europa trebuie să se pregătească urgent și să declare clar că se poate apăra” și că „va… contraataca dacă va fi necesar”, a adăugat el.

Anul trecut, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a etichetat Rusia drept o amenințare la adresa securității naționale a țării.

Un document de strategie dezvăluit de guvernul său a susținut că Rusia și împuterniciții săi „reprezintă cea mai periculoasă și persistentă sursă de amenințare care, dacă nu este contracarată, poate avea efecte grave asupra statului, democrației și prosperității țării”.

Viceministru rus: „Un scenariu militar pentru Moldova”

Viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Mikhail Galuzin, consideră că Rusia „are toate posibilitățile de a apăra locuitorii Transnistriei în cazul încercărilor de soluționare prin forță a problemei transnistrene”.

El a declarat acest lucru într-un interviu acordat portalului Izvestia, exprimând îngrijorarea cu privire la posibilitatea Chișinăului de a urma calea Ucrainei și să se hotărască asupra unui conflict în Transnistria.

„Suntem extrem de îngrijorați de o astfel de posibilitate și am spus întotdeauna clar că încercările de soluționare prin forță a problemei transnistrene sunt contraproductive. Ne așteptăm ca la Chișinău să înțeleagă ce ar putea însemna un scenariu militar pentru Moldova”, a spus diplomatul, confirmând că ”orice acțiuni care ar reprezenta o amenințare la adresa militarilor ruși sau a concetățenilor (din regiune – n.r.) vor fi considerate în Moscova în conformitate cu dreptul internațional drept un atac asupra Rusiei”.

Potrivit spuselor sale, „regimul Sandu se deosebește nu numai printr-o retorică anti-rusească agresivă, ci și prin luări de poziție concrete ostile, alăturându-se sancțiunilor ilegale pe care Vestul colectiv încearcă să le impună Federației Ruse”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău