Aproape întreaga avere câștigată de bogații lumii în acest an provine din AI

20 Feb. 2024, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2024, 14:13 // Actual //  bani.md

Bogăția lui Jensen Huang, cofondatorul Nvidia Corp., a crescut vertiginos, pe măsură ce un salt fulgerător în acțiunile legate de AI a propulsat valoarea de piață a producătorului de cipuri peste cea a Amazon.com Inc., pentru prima dată.

Același salt a creat un alt miliardar în propria familie a lui Huang: verișoara sa îndepărtată, Lisa Su, directorul executiv al rivalului Nvidia, Advanced Micro Devices Inc., care valorează 1.2 miliarde de dolari după ce acțiunile s-au dublat în ultimul an.

Doi miliardari producători de cipuri într-o singură familie ilustrează amploarea nebuniei legate de inteligența artificială, care a ajuns să domine piața de valori și să reprezinte cea mai mare parte a averii câștigate de cei mai bogați oameni din lume în acest an. Dintre cei 500 cei mai bogați oameni din lume în acest moment, 30 își atribuie cel puțin o parte din avere companiilor urmărite de Bloomberg Global Artificial Intelligence Index. 

Aceste investiții au crescut valoarea lor netă cu 124 de miliarde de dolari de la începutul anului și până acum, reprezentând 96% din totalul bogăției câștigate pe Bloomberg Billionaires Index.

Câștigătorii cei mai mari sunt Huang și pe Mark Zuckerberg, al cărui Meta Platforms Inc. este al doilea cel mai bun performer de pe indicele S&P 500 după Nvidia, iar aceasta se întâmplă pentru al doilea an la rând.

Steve Ballmer a profitat de valul de optimism care a însoțit parteneriatul Microsoft Corp. cu OpenAI, în timp ce Michael Dell și-a văzut averea crescută datorită, printre altele, inițiativelor de AI la Dell Technologies Inc. și Broadcom Inc.

Lisa Su nu este singurul nou miliardar care apare din această conjunctură: Charles Liang, cofondatorul Super Micro Computer Inc., și-a triplat averea la 6.2 miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce acțiunile companiei sale au depășit cu ușurință randamentele altor acțiuni legate de AI.

Și valoarea netă a lui Alex Karp, cofondatorul Palantir Technologies Inc., este de 2.8 miliarde de dolari după ce acțiunile producătorului de software cu AI au crescut cu 31% într-o singură zi săptămâna trecută, după rezultate trimestriale solide.

Alți miliardari au beneficiat indirect. Valoarea netă a lui Masayoshi Son, fondatorul SoftBank Group Corp., a crescut cu 3.7 miliarde de dolari în acest an, după ce producătorul de cipuri Arm Holdings Inc. s-a aproape dublat în trei sesiuni de tranzacționare după rezultatele care arată că bugetele cheltuite pentru AI sprijină vânzările. ARM este deținută în proporție de 90% de SoftBank.

Amploarea câștigurilor pune întrebări cu privire la sustenabilitatea acestui raliu. Strategul Bank of America Corp., Michael Hartnett, a spus mai devreme în acest an că graba cu care cresc acțiunile tech începe să semene cu bulele dot-com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 09:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 09:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Curtea Supremă de Justiție (Dosarul nr. 2rh-5/25 NR. PIGD 2-19179753-01-2rh-03032025) a respins, la 14 mai 2025, cererea de revizuire ca inadmisibilă, depusă de lichidatorul companiei „Elat-Neocons” SRL, Tair Manalati și a menținut dreptul de proprietate al Tatianei Melinte asupra unui apartament, procurat în  anul 2019 în temeiul unui contract de investiții cu „Elat-Neocons”.  Tatiana Melinte a susținut că a achitat integral suma de 250.000 lei, prezentând o chitanță și un bon fiscal în acest sens.

Dosarul Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău (Dosarul nr.la-302/24 1 -20149048-02-1 a 01042024), fiind axat pe condamnarea  fostului administrator al companiei, Ghennadie  Dilevschi pentru prejudicierea companiei „Elat-Neocons” cu peste 41 milioane lei, a calificat drept fictive 80 contracte de investiții în construcție.  Ghennadie  Dilevschi  a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare fără restituirea prejudiciului, Iar contractele de investiții, semnate notarial și înregistrate la ASP, printre care figurează și contractul încheiat cu Tatiana Melinte, au fost calificate ca fictive de către instanța penală, deoarece, conform materialelor dosarului, fiind eliberat bonul de casă, mijloacele financiare în casieria companiei nu au fost introduse.

Vom menționa că „Elat-Neocons” a anulat chitanțele și bonurile fiscale, care atestă plățile prin decizie internă peste 2 ani după eliberare, contrar prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 474/1998, cât și Hotărârii Guvernului nr. 141/2019, care NU prevăd astfel de procedură de anulare a bonurilor de casă eliberate plătitorilor, iar Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a oferit statut juridic acestor acțiuni ale „Elat-Neocons”.

Potrivit pct. 3 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 474/1998, ”bonul de casă este un document confirmativ emis de mașina de casă și de control la efectuarea decontărilor băneşti în numerar, care atestă operațiunea economică și achitarea plății.”

Printre Deciziile judecătorești, care NU au recunoscut bonul de casă al Tatianei Melinte în calitate de document confirmativ se numără Dosarul Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău (Dosarul nr. 2a-1813/2021 2-19179753-02-2a-26042021). Chitanța la dispoziția de încasare și copia bonului fiscal, eliberat de „Elat Neocons” SRL, privind achitarea sumei conform contractului de investiție nu a servit ca probă pertinentă și concludentă.  Preşedintele ședinței, judecătoarea Anton Marina a respins în anul 2021 acțiunea, motivând că plata nu a fost dovedită prin documente bancare, ci doar printr-un bon de casă, considerat insuficient. „Faptul că apelanta/reclamanta a achitat suma de 250.000 lei prin alte mijloace decât cele expres prevăzute în contract nu demonstrează executarea corespunzătoare a contractului, fapt ce i-ar acorda dreptul de a pretinde înregistrarea dreptului de proprietate”, deși, potrivit punctului 4.11 din contract, plata trebuia dovedită prin documente bancare sau dispoziții de plată cu nota băncii, ordin de incasare și alte documente, iar bonul de casă nu a fost considerat de  judecătoarea Anton Marina de la Curtea de Apel, un mijloc probator suficient. Este notabil că această judecătoare la 10.04.2025 nu a trecut evaluarea externă (vetting-ul).

În 2022, CSJ a casat hotărârea instanței anterioare și a trimis cauza spre rejudecare. Ulterior, în iunie 2022, Curtea de Apel (Dosarul nr. 2a-1110/22 2-19179753-02-2a-03032022) a admis acțiunea Tatianei Melinte și i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra apartamentului.

Poziția Serviciului Fiscal de Stat (SFS) privind bonurile de casă expusă într-un răspuns oficial din 14 mai 2025 (nr. 26-08/5-20/78143), bonul de casă este un document confirmativ valabil, emis de mașina de casă și control, care atestă o operațiune economică și achitarea plății.

Conform unui material publicat de bani.md, compania „Elat-Neocons” este implicată într-un scandal de amploare, fiind acuzată că încearcă să deposedeze de locuințe 80 de familii din Chișinău. Aceștea au achitat integral pentru apartamente în blocuri construite de companie, însă au primit titlurile de proprietate prin decizii judecătorești în anii 2021-2022, iar hotărârile judecătorești sunt acum revizuite în instanțe, la inițiativa lichidatorului companiei. Situația a generat proteste și apeluri către autorități pentru intervenție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO