Lovitură primită de o țară NATO occidentală: Marea Britanie o sancționează pentru legături cu Putin

26 Feb. 2024, 08:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Feb. 2024, 08:11 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum doi ani, țările vestice au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum, Marea Britanie face o mutare surprinzătoare, sancționând un comerciant din Țările de Jos, o țară NATO, Niels Troost din cauza legăturilor cu Rusia lui Putin. Trezoreria de la Londra susține că Niels Troost a beneficiat de „sprijinirea guvernului Rusiei” prin intermediul firmei Paramount SA.

Marea Britanie l-a sancționat pe comerciantul olandez de petrol Niels Troost și operațiunea sa din Elveția Paramount Energy & Commodities SA, a cărei legătură cu comerțul cu petrol rusesc a fost dezvăluită de Financial Times.

Troost este cea mai importantă persoană din comerțul cu energie, în afara oligarhilor și oficialilor ruși, care va fi vizată direct de sancțiunile occidentale. Trezoreria Marii Britanii a declarat joi că îl sancționează din cauza asocierii sale cu Paramount SA, care a fost „implicată în obținerea unui beneficiu de la sprijinirea guvernului Rusiei”.

Veteranul comerciant olandez a fost vizat ca parte a unei serii de sancțiuni programate să coincidă cu cea de-a doua aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia sâmbătă. De asemenea, vine la o săptămână după moartea suspectă a opoziției ruse Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica.

Guvernul Marii Britanii a declarat joi că „Troost facilitează comerțul neîngrădit cu petrol rusesc în afara sancțiunilor din Regatul Unit și G7”.

Secretarul de externe David Cameron a spus că „presiunea economică internațională” înseamnă că Rusia se luptă să-și permită invazia. „Sancțiunile noastre îl înfometează pe Putin de resursele de care are nevoie disperată pentru a-și finanța războiul care se luptă”.

Alte proiecte energetice au fost vizate de Marea Britanie, inclusiv dezvoltarea Arctic 2 LNG din Rusia, care a fost deja lovită de SUA. Sancțiunile împotriva lui Troost vor îngheța orice active pe care le-ar putea deține în Marea Britanie, vor impune o interdicție de călătorie și îi vor restricționa accesul la unele servicii financiare din Regatul Unit.

Trezoreria de la Londra a susținut că Troost a deținut sau controlat o filială din Dubai, Paramount Energy & Commodities DMCC, „direct sau indirect”.

FT a dezvăluit în martie anul trecut că firma din Dubai a tranzacționat un tip de petrol rusesc care, în mod obișnuit, avea prețuri peste plafonul de preț al G7, utilizând în același timp servicii de asigurare din vest – o potențială încălcare a restricțiilor impuse de puterile occidentale pentru a încerca să reducă veniturile petroliere ale Moscovei.
Țițeiul, cunoscut sub numele de Espo, este produs în estul Rusiei și exportat din portul Kozmino, în principal către rafinăriile din China. La acea vreme, Paramount SA și Paramount DMCC au declarat că cele două entități erau operate și gestionate „total independent”, și că Troost nu deține nicio participație „directă” în Paramount cu sediul în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Compania a negat încălcarea oricăror sancțiuni occidentale, spunând că operațiunile sale respectă toate „legile și reglementările” aplicabile.

Biroul de Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii a sancționat Paramount din Dubai în noiembrie, dar nu l-a mai vizat pe Troost sau operațiunea comercială din Elveția.

Troost susținuse de mult că nu a fost implicat în înființarea Paramount DMCC, că nu avea niciun rol de conducere în afacere și că, în calitate de entitate juridică separată încorporată în Emiratele Arabe Unite, activitățile acesteia nu erau supuse restricțiilor europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău