Aproape 630.000 de oameni din întreaga lume valorează acum cel puțin 30 de milioane de dolari

01 Mart. 2024, 16:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2024, 16:03 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Aproape 70 de persoane pe zi s-au alăturat anul trecut rândurilor celor extrem de bogați, a dezvăluit Knight Frank. Membrii proaspăt îmbogățiți au sporit cu 4,2% numărul mondial al indivizilor cu avere foarte mare, sau UHNWI (ultra-high net worth individuals), ajungând la aproximativ 627.000, a afirmat grupul imobiliar în cel mai recent raport al averii lansat săptămâna acesta.

Pentru a fi clasificat ca UHNWI este necesar să ai o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari. Pentru a fi clasificat în topul 1% al americanilor bogați sunt necesare doar 5,8 milioane de dolari, potrivit Business Insider.

America de Nord a înregistrat cea mai rapidă creștere a UHNWI din toate regiunile lumii – 7,2%. Acest lucru reflectă o dinamică solidă a acțiunilor americane și stabilitate potențială a economiei, pe măsură ce inflația s-a temperat, iar speranțele pentru progrese în inteligența artificială și reducerile dobânzii au crescut, creșterea s-a dovedit rezistentă, iar șomajul a rămas la minime istorice.

“Perspectiva îmbunătățită a ratei dobânzilor, performanța robustă a economiei americane și creșterea puternică a piețelor de capital au contribuit la crearea de bogăție la nivel global”, a declarat Liam Bailey, șeful global al cercetării la Knight Frank, într-un comunicat de presă.

Oamenii afluenți au beneficiat și de creșterea prețurilor altor active. Aurul a câștigat 15%, bitcoin a crescut cu 155%, valorile proprietăților rezidențiale în marile piețe ale lumii au crescut cu 3,1%, iar chiriile au urcat la triplul ritmului lor mediu pe termen lung, a constatat Knight Frank.

Pe de altă parte, Indicele Investițiilor de Lux al Knight Frank a suferit o scădere rară de mai puțin de 1%. În timp ce prețurile pentru artă, bijuterii și ceasuri au crescut, valoarea whisky-ului, a mașinilor, a genților și a mobilei a scăzut.

Potrivit Business Insider, millennials sunt pe cale să devină mai bogați. Knight Frank a prognozat și o creștere cu 28% a numărului total de persoane bogate în următorii cinci ani, condusă de India și China continentală.

De asemenea, a prognozat transferul a 90 de trilioane de dolari de active de la generațiile mai în vârstă la millennials în următoarele două decenii, ceea ce se așteaptă să creeze cea mai bogată generație din istorie.

În mod remarcabil, femeile au reprezentat doar 11% din UHNWI la nivel mondial, deși acest lucru este în creștere față de 8%, cât era acum mai puțin de 10 ani.

Boomer-ii bogați par, de asemenea, mai pesimiști în ceea ce privește piețele și economia, doar 52% dintre aceștia prognozând că averea lor va crește în următorul an, comparativ cu 7% dintre membrii Gen Z chestionați.

Mai puțin de 10% dintre boomeri au spus că planifică să își cumpere o casă anul acesta, comparativ cu peste 20% dintre millennials. Diferența ar putea reflecta faptul că mai mulți boomeri dețin deja case, sunt mai îngrijorați de asumarea unui credit ipotecar când ratele sunt aproape de un maxim de 20 de ani, sau sunt mai îngrijorați de o prăbușire a pieței de valori sau de o recesiune și, astfel, sunt reticenți să facă cheltuieli mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău