Scăderea prețurilor la cereale persistă în Republica Moldova și în bazinul Mării Negre

02 Mart. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2024, 09:40 // Actual //  bani.md

Trendul descendent al prețurilor la cereale continuă să persiste în Republica Moldova și în Bazinul Mării Negre, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere..

În perioada ultimei săptămâni din luna februarie 2024, prețul la floarea-soarelui în Republica Moldova nu s-a schimbat, menținându-se la nivelul de 6754 lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la 6400 – 6500 lei/t, TVA inclus, cu plata imediată la încărcare.

În ceea ce privește regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui au înregistrat o diminuare. La DAP Constanța, cultura oleaginoasă a scăzut de la 425 $/t la 405 $/t timp de o săptămână. De asemenea, procesatorul român Prutul-Galați a redus prețul de achiziție de la 400 $/t la 385 $/t. În porturile din Ucraina, Reni/Izmail, prețul la floarea-soarelui se situează în prezent între 285-290 $/t, înregistrând o scădere cu 10-15 $/t într-o săptămână.

Scăderea prețurilor internaționale la semințele de floarea-soarelui, care se află la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, este determinată de stocurile ample de ulei existente pe piața europeană. Capacitățile limitate de operare a porturilor din Marea Neagră și problemele logistice din Marea Roșie au dus la exporturi masive de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către Europa la prețuri mai scăzute, exercitând presiuni suplimentare asupra echilibrului cererii și ofertei.

În contrast cu Uniunea Europeană, agenția de stat din Egipt, GASC, a achiziționat 60,25 mii de tone de ulei de floarea-soarelui în cadrul unei licitații din 22 februarie 2024. Cel mai mare volum în cadrul licitației a fost achiziționat de la TOI Commodities, cu unități de procesare în Republica Moldova, indicând o perspectivă favorabilă pentru viitoarele achiziții de floarea-soarelui în țară.

În ceea ce privește grâul, prețurile în zonele de Nord/Centru nu au înregistrat modificări semnificative, iar prețurile de export ale grâului rusesc continuă să scadă, în timp ce piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre a continuat să înregistreze reduceri de preț. Exporturile de porumb din Republica Moldova în acest sezon au fost limitate, iar stocurile de porumb din țară sunt semnificative, sugerând că prețul porumbului ar putea să nu înregistreze creșteri semnificative în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO