Bursa din New York ar putea ajunge prima mare bursă unde se tranzacţionează 24/7

22 Apr. 2024, 13:13
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
22 Apr. 2024, 13:13 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Bursa de Valori din New York chestionează participanţii la piaţă cu privire la avantajele tranzacţionării acţiunilor 24 de ore din 24, în timp ce autorităţile de reglementare analizează o cerere de înfiinţare a primei burse care funcţionează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, potrivit FT.

Sondajul efectuat de NYSE, parte a Intercontinental Exchange, a fost realizat de echipa sa de analiză a datelor şi nu de conducerea sa, dar subliniază interesul tot mai mare pentru tranzacţionarea unor acţiuni precum Nvidia sau Apple în timpul nopţii, între orele 20.00 şi 4.00, ora estului.

Problema a devenit un subiect fierbinte în ultimii ani, provocată în parte de funcţionarea 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 a tranzacţiilor cu criptomonede şi de creşterea activităţii investitorilor de retail, stimulată mai întâi de blocajele cauzate de pandemia de coronavirus.

Bursele de valori au devenit un fel de rămase în urmă într-o lume în care alte pieţe mari, inclusiv titlurile de Trezorerie ale SUA, principalele valute şi principalele contracte futures pentru indicii bursieri, pot fi tranzacţionate 24 de ore din 24, de luni până vineri.

Mai mulţi brokeri de retail, printre care Robinhood şi Interactive Brokers, oferă acum acces 24 de ore din 24, în timpul săptămânii, la acţiunile americane, cu tranzacţii care fie se potrivesc cu deţinerile lor interne, fie sunt efectuate prin intermediul unui loc de tranzacţionare „dark pool”, cum ar fi Blue Ocean, unde acţiunile sunt adesea tranzacţionate cu investitori de retail asiatici în timpul zilei.

Cu toate acestea, o bursă de noapte ar reprezenta o schimbare radicală în modul în care este percepută tranzacţionarea târzie, din cauza supravegherii stricte a reglementărilor, în comparaţie cu dark pools. Bursele sunt supravegheate direct de Securities and Exchange Commission şi sunt testate pentru stabilitatea şi securitatea lor, precum şi pentru că au nevoie de aprobare pentru a modifica orice reguli, scrie Ziarul Financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO