VIDEO Refugiata care a reușit să se integreze în Moldova și să unească o întreagă comunitate

09 Mai 2024, 13:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 13:44 // Slider //  bani.md

Natalia Molceanova a sosit în Republica Moldova pe 26 februarie 2022, în plin război din Ucraina. Venirea ei a fost marcată de incertitudine și teamă, dar și de speranța unei noi începuturi într-o țară străină. Plecând fără a avea cunoștințe în Moldova, a parcurs un drum lung de 8 ore, căutând refugiu și siguranță.

Înainte de război, Natalia era antreprenoare în Ucraina, dar conflictele armate au dus la întreruperea afacerii sale. În Moldova, ea a găsit sprijin la Organizația Altruism, unde a fost angajată ca manager de proiect. Aici, a început să-și transforme pasiunea pentru bucătărie într-o oportunitate de învățare și integrare.

„Mie mereu mi-a plăcut culinăria, anume direcția patiserie. Îmi place să fac deserturi și aici am primit oportunitatea să învăț această meserie”, explică Natalia.

Totodată, ea a observat dificultățile întâmpinate de refugiați în găsirea unui loc de muncă într-un domeniu nou pentru ei. Astfel, din dorința de a ajuta și de a se integra în comunitate, ea a pus în aplicare ateliere de culinărie și alte activități care să faciliteze interacțiunea între refugiați și comunitatea locală.

„Astfel, ne dorim să cunoaștem mai bine țara în care trăim, să descoperim partea frumoasă a ei”, adaugă Natalia.

Cu sprijinul financiar al HEKS/EPER Moldova și al Guvernului Elveției, proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” a oferit posibilitatea dezvoltării acestor inițiative, facilitând integrarea și ajutând refugiații și moldovenii vulnerabili să-și construiască un nou viitor în Moldova.

Natalia Molceanova nu doar că a reușit să se integreze și să-și găsească un loc în comunitatea moldovenească, dar a devenit și un exemplu de lider care aduce împreună oameni din diverse medii și culturi, în scopul de a construi un viitor mai bun pentru toți.

Despre subiectul coeziunii sociale reprezenta HEKS/EPER Moldova, Natalia Hadei a povestit în emisiunea „Consens Național” cu Vitalie Dogaru de la RLIVE TV.

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 12:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 12:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În cadrul primelor două apeluri de finanțare, fermierii din sectorul zootehnic au primit granturi totale de 5 milioane de dolari pentru dezvoltarea fermelor de bovine. Din cele 38 de dosare depuse, 15 au fost aprobate, iar 6 agenți economici au semnat deja contracte de finanțare, în timp ce 5 dintre aceștia au primit deja 2,88 milioane de dolari. Al șaselea beneficiar urmează să își primească finanțarea în curând.

Printre cele mai mari sume alocate se numără 1 milion de dolari pentru SRL Buffalo Farm din Horești, controlată de Simion Bivol și Neonella Guțu. Cu o investiție de 2,1 milioane de dolari, compania este specializată în creșterea bovinelor și deține o cotă de piață de 1,2%. În 2023, compania a raportat un profit de 3,6 milioane de lei și o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lei.

De asemenea, SRL Total Gnatiuc din Glodeni, controlată de Lidia Gantiuc, a obținut un grant de 1 milion de dolari pentru o investiție de 2,5 milioane de dolari. Compania are o cotă de piață de 7% și a înregistrat un profit de 5,6 milioane de lei și o cifră de afaceri de 26,5 milioane de lei în 2023.

Alte ferme care au beneficiat de finanțări importante includ SRL GEXIMSUD din Bugeac, Găgăuzia, cu un grant de 931,6 mii de dolari, SRL Doksankom din Tomai, Găgăuzia, cu 903 mii de dolari, și SRL Gifis Farm, cu o finanțare de 796,6 mii de dolari.

Proiectul AGGRI, care susține aceste investiții, este finanțat printr-un împrumut acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 55 milioane de dolari. Acesta se concentrează pe patru componente esențiale: fortificarea capacităților instituționale, dezvoltarea sectorului zootehnic, consolidarea infrastructurii de irigare și gestionarea proiectului AGGRI.

Un al treilea apel de granturi, destinată fermelor pentru creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, a fost lansat pe 26 decembrie 2024 și se va încheia pe 4 aprilie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală