Rusia a descoperit rezerve uriașe de gaze și petrol pe teritoriul britanic din Antarctica

15 Mai 2024, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 08:06 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic din Antarctica, de zece ori mai mari decât cele extrase din Marea Nordului într-o jumătate de secol, potrivit dovezilor prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului (EAC) din Camera Comunelor din Marea Britanie. Moscova viza forarea în zona protejată, scrie The Telegraph.

O evaluare a rezervelor minerale a fost făcută de navele de cercetare rusești și prezentată unei comisii parlamentare britanice.

Pe baza unor documente prezentate săptămâna trecută în parlamentul din britanic, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află sub incidența pretențiilor Regatului Unit în teritoriul Antarcticii. Această revendicare se suprapune cu cele ale Chile și Argentinei.

Deși nu are nicio revendicare teritorială în Antarctica, Rusia, alături de SUA și China, și-a intensificat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diverse campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu începând din 1957, mai notează sursa citată.
Nava rusă Akademik Aleksandr Karpinski, deținută de compania de explorare de stat Rosgeo, operează în zonă de mulți ani.

Antarctica este o zonă protejată internațională, iar mineritul este interzis printr-un tratat semnat în 1959. Cu toate acestea, britanicii cred că Ministerul lor de Externe a fost prea credul cu planurile rusești și că există un risc serios ca forajul să înceapă în zonă.

Experții sunt de părere că acum Rusia ar putea explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale și ar putea supraveghea continentul în scopuri militare, fapt ce va încălca Tratatul Antarcticii.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, profesorul Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor că acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră”.

„Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică”, a spus el, adăugând: „Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse”.
Dodds a continuat explicând că, de la invazia Rusiei în Ucraina, a existat o „îngrijorare generalizată” că înrăutățirea relației Moscovei cu lumea occidentală „va declanșa o competiție strategică” între țări care va fi „tot mai explicită în Antarctica”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2024, 17:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 17:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernul polonez relansează planurile de ajutorare a debitorilor care se luptă să ramburseze cele mai costisitoare credite ipotecare din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

Krzysztof Paszyk, ministrul dezvoltării şi tehnologiei, a declarat pentru  Money.pl că planul său prevede subvenţionarea a până la 175.000 de credite ipotecare în următorii 5 ani. Costurile ridicate ale împrumuturilor sunt principala problemă care împiedică achiziţia de locuinţe în Polonia, a spus el.

Guvernul, care se află în funcţie de şase luni, a oscilat în ceea ce priveşte ajutorul pentru credite, afirmând încă din luna mai că stimulentele ipotecare suplimentare ar putea suprastimula piaţa imobiliară. Anul trecut, preţurile locuinţelor din Polonia au crescut în cel mai rapid ritm din UE, ajutate de subvenţiile la credite oferite de guvernul precedent.

Cea mai recentă întoarcere la această politică vine în contextul în care banca centrală a Poloniei a declarat că nu va reduce ratele prea curând. În această ţară se înregistrează cele mai scumpe credite ipotecare noi din UE, cu o dobândă de 7,72% pe an în aprilie, dublu faţă de nivelul înregistrat în zona euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.

Reducerile repetate ale ratelor în Ungaria, împreună cu o plafonare a ratelor creditelor pentru locuinţe, au contribuit la scăderea costurilor ipotecare din această ţară sub cele din Polonia.

Piaţa imobiliară din Polonia a dat semne de răcire în ultimele săptămâni, pe măsură ce tot mai multe proprietăţi rezidenţiale sunt scoase la vânzare în urma creşterilor abrupte de preţuri de anul trecut. Între timp, ratele din ce în ce mai ridicate – în raport cu inflaţia – au redus numărul de noi vânzări de credite ipotecare în luna mai la cel mai mic nivel din august, potrivit biroului de informaţii de credit din Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău