Cine sunt foștii generali securiști din România care pretindeau că pot trage sforile în justiție

26 Mai 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2024, 10:08 // Actual //  Lupu Eduard

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști generali ai Serviciului Român de Informații (SRI), au fost puși sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România. Potrivit DNA, cei doi au acționat ca o echipă care pretindea că poate controla actul de justiție. Aceștia se află acum sub control judiciar, după ce au fost audiați timp de 16 ore.

Acuzările vizează încercările lor de a influența procese judiciare, inclusiv un dosar al Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, fosta lor colaboratoare. Dosarul implică promisiuni făcute de generali pentru a rezolva cazul în sala de judecată.

Investigațiile DNA au adus la lumină acțiuni de control al justiției practicate de cei doi generali încă din perioada în care erau activi în SRI. Florian Coldea a devenit cunoscut publicului pe 22 mai 2005, când a coordonat aducerea în țară a celor trei jurnaliști români răpiți în Irak. Ulterior, în iulie 2005, a fost numit prim-adjunct al directorului SRI, iar influența sa a crescut constant, culminând cu acuzații de implicare în decizii politice și judiciare.

În 2007, Mircea Geoană l-a acuzat pe Coldea că ar fi solicitat informații despre judecători ai Curții Constituționale, iar scandalul interceptărilor ilegale și protocoalelor secrete între SRI și DNA a izbucnit în 2017, ducând la suspendarea sa definitivă. Dumitru Dumbravă, director al Direcției Juridice din SRI, a fost și el trecut în rezervă în 2018.

În prezent, ambii generali pensionari sunt implicați în afaceri de succes în domeniul analizei informațiilor. Acuzațiile oficiale vin după ani de dezvăluiri despre metodele lor de operare, ceea ce subliniază complexitatea și influența pe care aceștia au exercitat-o asupra sistemului judiciar din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iun. 2024, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iun. 2024, 11:11 // Actual //  Lupu Eduard

O dispută intensă privește controlul asupra InterAgro SA, principala companie din grupul omonim, înființată în 1994 și aflată în insolvență de 8 ani, dar totodată activă operațional. Ioan Niculae și fiica sa, Adina Niculae, susțin că procesul de transfer al pachetului majoritar de acțiuni către Gaz Management Consulting SRL a fost ilegal și a încălcat legislația în vigoare.

InterAgro SA este controlată indirect de Ioan Niculae prin intermediul Interaction SRL, care deține 76,46% din acțiunile companiei agricole. În primăvara anului trecut, Nitramonia BC SRL, deținătoarea unei creanțe de aproximativ 45 milioane lei asupra Interaction SRL, a obținut o decizie judecătorească pentru valorificarea acestei creanțe prin vânzarea pachetului majoritar de acțiuni la InterAgro SA, scrie profit.ro.

La licitația organizată în decembrie 2023, pachetul de acțiuni a fost adjudecat de Gaz Management Consulting SRL, companie controlată de moldoveanul Ion Sajin, pentru suma simbolică de 2,035 milioane lei, echivalentul garanției de participare. Această achiziție a fost contestată vehement de Ioan Niculae și fiica sa, care susțin că prețul și procedura de licitație au fost stabilite în mod arbitrar și ilegal.

Potrivit afirmațiilor lor, procesul de vânzare nu a respectat dreptul lor de preempțiune și nu a fost adus la cunoștința publicului în mod corespunzător, ceea ce ar fi constituit o încălcare a principiilor legale și a legislației privind insolvența.

În replică, administratorul judiciar al Interaction SRL și reprezentanții Gaz Management Consulting au respins acuzațiile, susținând că toate procedurile legale au fost respectate în mod corespunzător conform legislației în vigoare.

Disputa continuă să fie în atenția instanțelor, iar decizia finală va determina viitorul controlului asupra InterAgro SA, având consecințe semnificative asupra pieței agricole din România.

În 2000. Ioan Nicolae a devenit primul patron al fostei Societăți Naționale Tutunul Românesc (SNTR), după ce a câștigat licitația de privatizare a firmei de stat, iar în paralel, omul de afaceri a cumpărat și a concesionat mai multe terenuri.

Din 2008, omul de afaceri care mai deține și clubul de forbal Astra Giurgiu a mai demarat investiții importante și în domeniul energiei electrice.

În aprilie 2015, Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, în  care este acuzat că a finanțat ilegal o campanie electorală din 2009. În aceeași perioadă, fabricile de îngrășăminte deținute de grupul Interagro (Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria, Amurco Bacău, Nitropos Făgăraș și Ga Pro Co au fost închise.

Între anii 2012 – 2014, Ioan Niculae a fost cel mai bogat român în fiecare dintre edițiile Forbes 500 Miliardari, iar până în 2015 a fost singurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a publicației Forbes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău