Nici miliardarii lumii nu-și permit o oază de lux din Pacific: cum a ajuns o casă să-i pună pe jar pe cei mai bogați

28 Mai 2024, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

O vilă de lux din Noua Zeelandă s-a transformat într-un magnet pentru bogaţii lumii. Ea oferă tot ce ar putea visa aceştia, acces uşor la schi, golf, şi podgorii de primă clasă. Totodată ea se află la câteva minute de un aerodrom internaţional, iar locaţia este rustică, modernă şi discretă. Cu toate acesetea, ea este total inaccesibilă miliardarilor, indiferent de câţi bani pun pe masă, scrie Bloomberg.

Problema sunt legile din Noua Zeelandă, care are una dintre cele mai severe restricţii privind achiziţia de proprietăţi imobiliare de către străini. În acest club exclusivist al privilegiaţilor care au voie să cumpere case şi vile nu se află decât cetăţenii ţării şi cetăţenii australieni şi singaporezi, care pot investi în imobiliare pe baza unor acorduri comerciale întocmite cu mai mult timp în urmă.

În timp ce restricţia este binevenită pentru Noua Zeelandă şi îi ţine la distanţă pe miliardarii americani flămânzi după terenuri, accesibilitatea limitată la proprietatea de lux transformă vânzarea ei într-o sarcină foarte grea.

Proprietatea este o casă de 609 metri pătraţi cu trei dormitoare, situată la poalele lanţului muntos The Remarkables. Construită de actualul proprietar la începutul anilor 2000, casa numită Pokapu a fost scoasă la vânzare pentru 7,9 milioane de dolari şi a rămas pe piaţă la acelaşi preţ pentru ultimul an şi jumătate.

„Dacă nu ar fi existat restricţii, am fi vândut-o de 10 ori până acum” a declarat a declarat Russell Reddell, agent imobiliar la New Zealand Sotheby’s International Realty, care este singura agenţie care se ocupă de vânzare

În urma unui scandal de vânzare de paşapoarte în care a fost implicat co-fondatorul PayPal, Peter Thiel, premierul de atunci, Jacinda Ardern, a impus în 2018 interdicţia privind achiziţionarea de proprietăţi rezidenţiale de către străini pentru a împiedica cumpărătorii bogaţi din străinătate să acapareze piaţa imobiliară. Conform normelor actuale, nerezidenţii au voie să investească doar în clădiri în construcţie şi trebuie să vândă odată ce locuinţele sunt finalizate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Comenzile fabricilor germane au scăzut neaşteptat în luna mai – cel mai recent eşec al redresării primei economii din Europa, scrie Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 1,6% faţă de aprilie – sfidând estimările analiştilor pentru o creştere de 0,5%, au arătat datele de joi. Rezultatul extinde scăderea la cinci luni, evidenţiind dificultăţile persistente ale producătorilor germani. Comenzile au scăzut cu 8,6% pe an.

Potrivit comunicatului, scăderea ar fi fost şi mai gravă fără comenzi în vrac peste medie. A existat o scădere accentuată a cererii în afara zonei euro.

„Împreună cu deteriorarea recentă a aşteptărilor de afaceri în sectorul manufacturier, declinul continuu al comenzilor indică o dinamică destul de slabă în industrie în lunile următoare”, a declarat Ministerul Economiei. „Este posibil ca comenzile să se stabilizeze numai după ce comerţul mondial va continua să se redreseze şi cererea de produse industriale va creşte treptat.”

Raportul se adaugă la unele cifre mai puţin pozitive din ultima vreme privind redresarea Germaniei. În iunie, activitatea din sectorul privat a crescut mai puţin decât se aştepta – la fel şi încrederea investitorilor, măsurată de institutul ZEW.

Totuşi, Bundesbank a declarat luna trecută că, deşi creşterea „continuă să se confrunte cu mari probleme dinamice, există din ce în ce mai multe perspective pozitive”. Aceasta estimează că produsul intern brut a avansat „uşor” în al doilea trimestru.

Se preconizează că a doua jumătate a anului va fi mai puternică, deoarece creşterea salariilor va determina o creştere a cheltuielilor gospodăriilor. Creşterea preţurilor de consum s-a temperat la 2,5% în iunie. În plus, o moderare în zona euro sporeşte şansele ca Banca Centrală Europeană să reducă mai mult dobânzile în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău