Dobânzi la credite de 292%! Rușii au luat un volum record de împrumuturi de la microfinanțare

25 Iun. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
25 Iun. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  bani.md

În luna mai a acestui an, rușii au luat un volum record de împrumuturi timp de un an și jumătate de la organizațiile de microfinanțare, care acordă împrumuturi până la ziua de salariu, cu o dobândă de 292% pe an. Companiile de microcreditare au acordat 6,34 milioane de împrumuturi în valoare totală de 81,4 miliarde de ruble. Acest lucru reiese din datele Biroului de Scoring publicate de RBC.

Față de aprilie, credite acordate au crescut cu 9,9%, iar în termeni cantitativi – cu 13,8%. De la an la an, volumul creditelor aprobate a crescut cu 41,8%.

Companiile de microcreditare încearcă să adune cât mai mulți clienți posibil în așteptarea înăspririi reglementărilor, explică Nikita Kotochigov, director de dezvoltare a afacerilor la MigCredit MFC, dinamica împrumuturilor. El a reamintit că de la 1 iulie, pentru organizațiile de microfinanțare, condițiile de calcul al indicatorului de sarcină a datoriei (PDI) a potențialilor debitori se vor modifica și participanții de pe piață vor trebui să solicite informații despre povara financiară a clientului de la toate birourile istoriilor de credit, și nu doar unu.

„Creșterea pieței este asigurată de jucători mari, primele 20 de companii, unde nu se poate să nu remarcăm rolul așa-numitelor companii nebancare și piețe de microcreditare”, spune Yakov Romashkin, director financiar al grupului Eqvarta. Potrivit acestuia, grupurile bancare care au înființat recent companii de microfinanțare redirecționează „traficul refuzat” către noi platforme – potențiali debitori cărora nu li s-a acordat un împrumut bancar din cauza politicilor de risc.

„Există un factor în afluxul de clienții „refuzați” de bănci care apelează la organizațiile de microfinanțare. De regulă, au un nivel mai scăzut de îndatorare, un profil de risc mai bun decât utilizatorii clasici ai companiilor de microfinanțare și un „apetit” mai mare, a confirmat CEO-ul Moneyman, Alexander Pustovit.

Reprezentanții MFC „A Dengi” și Webbankir remarcă, de asemenea, o creștere a cererilor din partea cetățenilor care nu erau anterior clienți ai unei bănci sau MFO. „Baza de clienți a crescut cu peste 120 de mii de oameni în primăvară. <…> Dintre orașele rusești cu o populație de peste un milion de locuitori, cea mai impresionantă dinamică o arată orașele din Ural, unde sunt concentrate mari întreprinderi industriale, în care acum se fac investiții serioase – Ekaterinburg, Chelyabinsk, Ufa , Permi”, a declarat Andrey Ponomarev, CEO al platformei financiare online Webbankir.

În același timp, înăsprirea reglementărilor Băncii Centrale afectează emiterea de microîmprumuturi: dacă anul trecut 42% din numărul total de cereri de împrumuturi au dus la emiterea de bani, atunci în acest an cifra a scăzut la 39%, notează NBKI Marketing Regizorul Alexei Volkov.

Conform previziunii Expert RA, în 2024, acordarea de microcredite în Rusia va crește cu 25% față de anul trecut. În momentul de față, dinamica pieței este mai puternică, dar va încetini după 1 iulie, când intră în vigoare noile cerințe ale Băncii Centrale, a conchis Ivan Uklein, director senior pentru ratinguri bancare la Expert RA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO