Dobânzi la credite de 292%! Rușii au luat un volum record de împrumuturi de la microfinanțare

25 Iun. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna mai a acestui an, rușii au luat un volum record de împrumuturi timp de un an și jumătate de la organizațiile de microfinanțare, care acordă împrumuturi până la ziua de salariu, cu o dobândă de 292% pe an. Companiile de microcreditare au acordat 6,34 milioane de împrumuturi în valoare totală de 81,4 miliarde de ruble. Acest lucru reiese din datele Biroului de Scoring publicate de RBC.

Față de aprilie, credite acordate au crescut cu 9,9%, iar în termeni cantitativi – cu 13,8%. De la an la an, volumul creditelor aprobate a crescut cu 41,8%.

Companiile de microcreditare încearcă să adune cât mai mulți clienți posibil în așteptarea înăspririi reglementărilor, explică Nikita Kotochigov, director de dezvoltare a afacerilor la MigCredit MFC, dinamica împrumuturilor. El a reamintit că de la 1 iulie, pentru organizațiile de microfinanțare, condițiile de calcul al indicatorului de sarcină a datoriei (PDI) a potențialilor debitori se vor modifica și participanții de pe piață vor trebui să solicite informații despre povara financiară a clientului de la toate birourile istoriilor de credit, și nu doar unu.

„Creșterea pieței este asigurată de jucători mari, primele 20 de companii, unde nu se poate să nu remarcăm rolul așa-numitelor companii nebancare și piețe de microcreditare”, spune Yakov Romashkin, director financiar al grupului Eqvarta. Potrivit acestuia, grupurile bancare care au înființat recent companii de microfinanțare redirecționează „traficul refuzat” către noi platforme – potențiali debitori cărora nu li s-a acordat un împrumut bancar din cauza politicilor de risc.

„Există un factor în afluxul de clienții „refuzați” de bănci care apelează la organizațiile de microfinanțare. De regulă, au un nivel mai scăzut de îndatorare, un profil de risc mai bun decât utilizatorii clasici ai companiilor de microfinanțare și un „apetit” mai mare, a confirmat CEO-ul Moneyman, Alexander Pustovit.

Reprezentanții MFC „A Dengi” și Webbankir remarcă, de asemenea, o creștere a cererilor din partea cetățenilor care nu erau anterior clienți ai unei bănci sau MFO. „Baza de clienți a crescut cu peste 120 de mii de oameni în primăvară. <…> Dintre orașele rusești cu o populație de peste un milion de locuitori, cea mai impresionantă dinamică o arată orașele din Ural, unde sunt concentrate mari întreprinderi industriale, în care acum se fac investiții serioase – Ekaterinburg, Chelyabinsk, Ufa , Permi”, a declarat Andrey Ponomarev, CEO al platformei financiare online Webbankir.

În același timp, înăsprirea reglementărilor Băncii Centrale afectează emiterea de microîmprumuturi: dacă anul trecut 42% din numărul total de cereri de împrumuturi au dus la emiterea de bani, atunci în acest an cifra a scăzut la 39%, notează NBKI Marketing Regizorul Alexei Volkov.

Conform previziunii Expert RA, în 2024, acordarea de microcredite în Rusia va crește cu 25% față de anul trecut. În momentul de față, dinamica pieței este mai puternică, dar va încetini după 1 iulie, când intră în vigoare noile cerințe ale Băncii Centrale, a conchis Ivan Uklein, director senior pentru ratinguri bancare la Expert RA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2024, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Iun. 2024, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

Compania a anunţat vineri că nu are date care să arate că datele clienţilor au fost compromise şi a menţionat că datele arată că atacatorii sunt afiliaţi unei grupări care lucrează cu serviciile de informaţii din Rusia.

Furnizorul de software de acces de la distanţă TeamViewer avertizează că reţeaua sa corporate a fost spartă într-un atac cibernetic, scrie presa internaţională. „Miercuri, 26 iunie 2024, echipa noastră de securitate a detectat o neregulă în mediul IT corporativ intern al TeamViewer”, a anunţat TeamViewer. „Ne-am activat imediat echipa şi procedurile de răspuns, am început investigaţiile împreună cu o echipă de experţi în securitate cibernetică de renume mondial şi am implementat măsurile de remediere necesare”. Compania susţine că datele clienţilor nu au fost afectate. „Mediul IT corporativ intern al TeamViewer este complet independent de mediul produsului. Nu există nicio dovadă care să sugereze că mediul produsului sau datele clienţilor sunt afectate. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, iar obiectivul nostru principal rămâne asigurarea integrităţii sistemelor noastre.”

Compania spune că intenţionează să fie transparentă în ceea ce priveşte încălcarea şi va actualiza în permanenţă stadiul investigaţiei sale pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informaţii, notează portalul bleepingcomputer.com. TeamViewer este un software de acces de la distanţă foarte popular care le permite utilizatorilor să controleze de la distanţă un computer şi să îl utilizeze ca şi cum ar sta în faţa dispozitivului. Compania spune că produsul său este utilizat în prezent de peste 640.000 de clienţi din întreaga lume şi a fost instalat pe peste 2,5 miliarde de dispozitive de la lansarea companiei. Deşi TeamViewer afirmă că nu există nicio dovadă că mediul produsului său sau datele clienţilor au fost compromise, utilizarea sa masivă atât în mediile consumatorilor, cât şi în mediile corporate face ca orice breşă să reprezinte o preocupare semnificativă.

Compania a anunţat vineri că nu are date care să arate că datele clienţilor au fost compromise şi a menţionat că datele arată că atacatorii sunt afiliaţi unei grupări care lucrează cu serviciile de informaţii din Rusia.

„Rezultatele actuale ale investigaţiei indică un atac care a avut loc miercuri, 26 iunie, legat de datele de identificare ale unui cont standard de angajat din cadrul mediului nostru IT corporativ. Pe baza monitorizării continue a securităţii, echipele noastre au identificat un comportament suspect al acestui cont şi au pus imediat în aplicare măsuri de răspuns la incident. Împreună cu partenerul nostru extern cu care am lucrat la răspunsul pentru incident, atribuim în prezent această activitate actorului de ameninţare cunoscut sub numele de APT29 / Midnight Blizzard. Pe baza concluziilor actuale ale investigaţiei, atacul a fost limitat la mediul IT corporativ şi nu există nicio dovadă că actorul ameninţării a obţinut acces la mediul nostru de produse sau la datele clienţilor.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău