Igor Munteanu, despre modul în care sunt gestionate proprietățile statului: Totul plutește într-o largă obscuritate

04 Iul. 2024, 11:09
 // Categoria: Politic // Autor:  bani.md
04 Iul. 2024, 11:09 // Politic //  bani.md

Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale de la aeroport prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a Agenției Proprietății Publice (APP), dar și faptul că statul își gestionează extrem de prost proprietățile. Declarația a fost făcută de liderul Coaliției Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, scrie ziua.md.

„Totul plutește într-o largă obscuritate”, a spus politicianul, care a mai adăugat că trebuie „schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”.

„Sunt foarte nemulțumit de serviciile oferite în aeroport. Am stat o oră și jumătate la controlul de pașapoarte săptămâna trecută. Laudele actualului ministru (cu privire la creșterea numărului de pasageri n.r.) sunt laudele muștii la arat. Infrastructura este indisponibilă, adică nu există suficiente terminale. Felul în care a plecat fostul director al aeroportului a rămas în continuare învăluită în mister. Nu a existat o investigație privind motivele plecării managerilor de bună calitate din acest sistem. Domnul Vozian a spus că nu mai tolerează să fie sunat și să i se spună ce să facă din partea unor oficiali statului. Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a APP-ului și a oamenilor care încearcă să își asume aceste laude. (…) Ar fi fost o idee să căutăm un alt manager, să înțelegem de ce investitorii nu se bat pentru aeroportul Chișinău sau, poate se bat  dar învăluiți în obscuritate, cum a fost cazul cu Lagardere care până la urmă își rezolvă, am impresia, interesul de a ocupa spațiile, în condițiile în care Procuratura deja a spus că va iniția niște investigații pe deciziile care s-au luat. Totul plutește într-o largă obscuritate”, a declarat Munteanu.

Liderul CUB a mai adăugat că, în prezent, statul în continuare are foarte multe companii cu probleme și un director neexperimentat în fruntea APP.

„Pornind de la faptul că statul își gestionează extrem de prost proprietățile. Statul în continuare are foarte multe companii cu probleme. Din 246 de companii de stat, 60% sunt în faliment tehnic. Asta vorbește despre faptul că guvernarea trebuie să privească mult mai liberal lucrurile. Trebuie să transmiteți proprietății într-o gestionare un unor licitații sau a unor achiziții cât mai transparente și cât mai orientate spre scopul de a servi intereselor cetățenilor. APP gestionează în acest moment un  volum de aproximativ 140 de miliarde de lei proprietăți publice. Este o sumă uriașă. Asta înseamnă și responsabilități, nu pui un director de agenție, cu tot respectul pentru actualul director, care nu prea are experiență în achiziții publice care nu avea totuși a ieșit din niște instituții de educație universitară. Cauți niște oameni care să fie loiali interesului public și, în același timp, să rezolve problemele și asta este o problemă care fără îndoiala va rămâne pentru 2025. Trebuie de schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”, a adăugat Munteanu.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2025, 17:54 // Actual //  bani.md

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit, pe 9 iulie, starea de urgență în economie pentru încă o lună. Autoritățile din regiune explică decizia prin criza continuă cauzată de limitarea aprovizionării cu gaze și reducerea veniturilor bugetare, transmite IPN.

Decretul privind extinderea stării de urgență a fost aprobat în cadrul celei de-a doua sesiuni extraordinare a așa-numiților deputați transnistreni, măsura fiind instituită acum aproape opt luni în stânga Nistrului.

După ședință, șeful așa-zisului Soviet Suprem, Alexander Korshunov, a confirmat că autoritățile trec la un regim de economisire drastică: „Toate organele administrației de stat și municipale funcționează acum în regim de austeritate”.

Cheltuielile în mai multe domenii au fost „reduse drastic”: fondurile rutier și de mediu, fondul investițiilor de capital, precum și așa-numitul fond al solicitărilor alegătorilor au fost înghețate. Toate proiectele pe care autoritățile intenționau să le pună în implementare în 2025 au fost amânate pe termen nedeterminat, a adăugat Alexander Korshunov.

„Este clar că, în astfel de circumstanțe, va trebui probabil să se ia decizii care nu sunt întotdeauna populare”, a adăugat Korshunov, referindu-se la restrângerea programelor de stat și la redistribuirea fondurilor.

În ajunul reuniunii a fost organizată o ședință extinsă privind subiectele economice, la care au participat așa-numiți reprezentanți ai puterii executive și legislative, inclusiv responsabili de finanțe, precum și membri ai executivului local. Potrivit surselor oficiale, au fost discutate concluziile așa-zisei comisii guvernamentale privind stabilizarea economică, inclusiv propuneri privind reducerea cheltuielilor și redistribuirea bugetului.

De asemenea, autoritățile din regiune au anunțat că ajustează bugetul și pregătesc un proiect de buget pentru anul viitor. Din cauza presiunii externe și a veniturilor instabile, aleșii de la Tiraspol spun că este dificil să facă prognoze și că principala misiune este să respecte obligațiile minime față de populație.

Anterior, administrația de la Tiraspol a recunoscut că executarea bugetului actual este imposibilă. Producția industrială a scăzut cu 43%, iar comerțul exterior cu 31,5%. Conform previziunilor, PIB-ul ar trebui să scadă cu 12% în 2026, iar inflația ar trebui să crească la 16%.

Din 1 iulie și până la sfârșitul anului, Tiraspolul introduce o plată eșalonată a salariilor pentru bugetari. Finanțarea va fi divizată în două părți – până la data de 20 și din 21 până la sfârșitul lunii. Administrațiile orașelor din regiune au primit ordin să returneze soldul fondurilor locale în bugetul central.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO