A fost rectificat bugetul! Deficitul ajunge la 16,7 miliarde de lei

05 Iul. 2024, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2024, 09:00 // Actual //  bani.md

Parlamentul a adoptat în prima lectură rectificarea la Legea bugetului de stat pentru anul 2024, majorând deficitul bugetar cu 7,6%, până la 16 miliarde 777,8 milioane de lei. Conform documentului, partea de venituri a bugetului de stat pentru 2024 urmează să fie redusă cu 801,46 milioane de lei, de la 66 miliarde 632 milioane lei la 65 miliarde 830,54 milioane lei (-1,2%), iar partea de cheltuieli va crește cu 386,34 milioane lei, ajungând la 82 miliarde 608,34 milioane lei (+0,5%).

Potrivit Ministerului Finanțelor, modificările sunt necesare pentru a ajusta indicatorii bugetari privind veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar, în conformitate cu noua prognoză a indicatorilor macroeconomici pentru anul 2024 și evoluția execuției bugetului de stat pentru primele 5 luni ale anului. Colectarea veniturilor din impozite directe și indirecte a scăzut, reflectând o redresare economică mai lentă decât se preconiza inițial și măsurile de politică fiscală aplicate începând cu 2023.

Rectificarea bugetară include creșteri ale alocărilor pentru asistența medicală, asigurările sociale, educație, infrastructură și agricultură. Fondul rutier pentru repararea și întreținerea drumurilor, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru acordarea de compensații energetice, și alocațiile pentru copii vor primi fonduri suplimentare. De asemenea, vor fi majorate sumele pentru plata personalului din instituțiile de învățământ și școlile sportive locale.

Ministerul Finanțelor a precizat că veniturile din impozite și taxe urmează să fie reduse cu 904 milioane lei (-1,5%), până la 60 miliarde 194,9 milioane lei. Scăderi semnificative sunt prevăzute la veniturile din impozitul pe profit și TVA la mărfurile importate. În schimb, veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice, TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, și accizele la mărfurile importate sunt așteptate să crească.

Cheltuielile curente ale bugetului de stat pentru anul 2024 vor crește cu aproximativ 520,5 milioane lei (+0,7%), iar cheltuielile de capital vor scădea cu aproximativ 134,2 milioane lei (-2%). Alocările suplimentare vor include Fondul rutier, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, bugetul asigurărilor sociale de stat și transferurile către bugetele locale pentru asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ.

Cheltuielile aferente proiectelor finanțate din surse externe vor fi reduse, însă sunt prevăzute majorări pentru anumite proiecte, inclusiv finanțarea suplimentară a proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, „Învățământ superior” și măsuri de susținere în sectorul agricol.

Aceste modificări reflectă ajustările necesare pentru a asigura echilibrul bugetar și finanțarea adecvată a priorităților naționale, în contextul unei redresări economice mai lente decât se anticipa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2024, 09:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a mutat în zona Bay Area, San Francisco, pentru a căuta succesul în domeniul tehnologiei. Până aici, nimic nou. povestea lui a luat o turnură diferită după ce a decis să nu pună bazele unui start-up şi a ajuns să facă exact opusul: să cumpere cu banii giganţilor tech terenuri agricole. Scopul? Un vis californian atipic, scrie Ziarul Financiar.

În ultimii cinci ani, o companie numită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de teren în afara oraşului San Francisco – fără a explica cine se află în spatele acestui efort sau ce planuri are compania respectivă pentru acele terenuri. Acum, oficialii locali care investigau problema au primit în sfârşit un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogaţi şi cunoscuţi, sunt implicaţi în această aventură şi speră să folosească terenul pentru a construi un oraş nou, potrivit relatărilor din The New York Times şi Bloomberg. Potrivit rapoartelor citate de cele două publicaţii, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, investitorii Marc Andreessen şi Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, şi alţi lideri şi investitori din domeniul tehnologiei au investit în acest proiect. Liderul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader al Goldman Sachs.

Imigrant european impresionat de energia start-up-urilor americane, fostul trader s-a mutat în zona San Francisco Bay Area pentru a reuşi în domeniul tehnologiei. La scurt timp după, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, de pe marginea estică a golfului San Francisco. Un colţ rural al comitatului a devenit în cele din urmă centrul unui plan conceput de  Sramek pentru a construi un oraş de la zero. A creat compania numită Flannery Associates şi a petrecut ultimii ani folosind bani de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a-şi transforma ideea ambiţioasă în realitate, potrivit surselor citate de New York Times. Povestea despre cum Sramek a convins câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme şi terenuri neamenajate pentru visul unui oraş nou pare să devină o legendă a Silicon Valley care îmbină idealismul – sau aroganţa – cu capitalismul de modă veche.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău