A fost rectificat bugetul! Deficitul ajunge la 16,7 miliarde de lei

05 Iul. 2024, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2024, 09:00 // Actual //  bani.md

Parlamentul a adoptat în prima lectură rectificarea la Legea bugetului de stat pentru anul 2024, majorând deficitul bugetar cu 7,6%, până la 16 miliarde 777,8 milioane de lei. Conform documentului, partea de venituri a bugetului de stat pentru 2024 urmează să fie redusă cu 801,46 milioane de lei, de la 66 miliarde 632 milioane lei la 65 miliarde 830,54 milioane lei (-1,2%), iar partea de cheltuieli va crește cu 386,34 milioane lei, ajungând la 82 miliarde 608,34 milioane lei (+0,5%).

Potrivit Ministerului Finanțelor, modificările sunt necesare pentru a ajusta indicatorii bugetari privind veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar, în conformitate cu noua prognoză a indicatorilor macroeconomici pentru anul 2024 și evoluția execuției bugetului de stat pentru primele 5 luni ale anului. Colectarea veniturilor din impozite directe și indirecte a scăzut, reflectând o redresare economică mai lentă decât se preconiza inițial și măsurile de politică fiscală aplicate începând cu 2023.

Rectificarea bugetară include creșteri ale alocărilor pentru asistența medicală, asigurările sociale, educație, infrastructură și agricultură. Fondul rutier pentru repararea și întreținerea drumurilor, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru acordarea de compensații energetice, și alocațiile pentru copii vor primi fonduri suplimentare. De asemenea, vor fi majorate sumele pentru plata personalului din instituțiile de învățământ și școlile sportive locale.

Ministerul Finanțelor a precizat că veniturile din impozite și taxe urmează să fie reduse cu 904 milioane lei (-1,5%), până la 60 miliarde 194,9 milioane lei. Scăderi semnificative sunt prevăzute la veniturile din impozitul pe profit și TVA la mărfurile importate. În schimb, veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice, TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, și accizele la mărfurile importate sunt așteptate să crească.

Cheltuielile curente ale bugetului de stat pentru anul 2024 vor crește cu aproximativ 520,5 milioane lei (+0,7%), iar cheltuielile de capital vor scădea cu aproximativ 134,2 milioane lei (-2%). Alocările suplimentare vor include Fondul rutier, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, bugetul asigurărilor sociale de stat și transferurile către bugetele locale pentru asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ.

Cheltuielile aferente proiectelor finanțate din surse externe vor fi reduse, însă sunt prevăzute majorări pentru anumite proiecte, inclusiv finanțarea suplimentară a proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, „Învățământ superior” și măsuri de susținere în sectorul agricol.

Aceste modificări reflectă ajustările necesare pentru a asigura echilibrul bugetar și finanțarea adecvată a priorităților naționale, în contextul unei redresări economice mai lente decât se anticipa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău