Rolul CCI a RM în dezvoltarea relațiilor comerciale moldo-române, prezentat la Forumul Economic Regional Moldova

05 Iul. 2024, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
05 Iul. 2024, 17:48 // Actual //  Soroceanu Olga

În cadrul Forumului Economic Regional Moldova, desfășurat la Vatra Dornei, România, în perioada 4-6 iulie 2024, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Mihai Bîlba, a subliniat rolul esențial al CCI a RM în promovarea relațiilor comerciale bilaterale dintre Moldova și România.

În cadrul panelului „Conlucrarea România – Republica Moldova prin Regiunea Moldovei”, Mihai Bîlba a reiterat că România este primul partener comercial al Republicii Moldova, dar şi primul investitor străin din țara noastră.

„Republica Moldova are o cooperare frumoasă cu România. Cel mai proaspăt exemplu, este cea de a patra ediție a expoziției „Republica Moldova Prezintă”, organizată în Piața Sfatului din orașul Brașov, unde  peste 40 de companii moldovenești și-au prezentat produsele și serviciile unui număr de peste 15 000 vizitatori. Pe parcursul celor 3 zile de expoziție au fost inițiate peste 20 contacte și acorduri de intenție dintre agenții economici din cele două state. De asemenea, din anul 2016, organizăm acest frumos eveniment în peste 6 regiuni din România, și ne dorim ca această expoziție să devină una tradițională, pentru că suntem așteptați de consumatorii români, iar acest lucru ne face mult mai competitivi.

Totodată, antreprenorii din Moldova și România au participat la evenimente comune, cum ar fi misiuni economice, forumuri, schimb de experiențe, iar din acest an, CCI a RM și colegii din Brașov, au lansat Programul de Sporire a Capacităților Managerilor din Republica Moldova, care stabilesc contacte de afaceri cu antreprenori din România. CCI a RM are o cooperare frumoasă cu instituția camerală română, iar Filiala Ungheni a CCI a RM având chiar semnate mai multe contracte de cooperare cu Camerele regionale din România. Suntem deschiși pentru o cooperare eficientă”, a menționat Mihai Bîlba, potrivit comunicatului instituției camerale.

Totodată, vicepreședintele a adus mulțumiri organizatorilor evenimentului – Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR) pentru posibilitatea de a promova inițiativele de dezvoltare economică ale Republicii Moldova la acest eveniment.

Între 4 și 6 iulie 2024, Centrul Muzeal Cazinoul Băilor din Vatra Dornei găzduiește cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Economic Regional Moldova. Acest eveniment reunește experți, lideri și factori de decizie pentru a discuta planificarea și cooperarea necesară în vederea atingerii obiectivelor strategice stabilite pentru Moldova 2030

Obiectivul central al Forumului îl constituie asigurarea condițiilor necesare de „Planificare și Cooperare pe obiectivul strategic: Moldova 2030”.

În prezent, Republica Moldova şi România au semnate 185 de tratate în diverse domenii. Pe parcursul anului 2023, România s-a clasat pe locul 1 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 21,4% din valoarea comerțului total. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat pe parcursul anului 2023, suma de 2,7 mlrd. USD. Comparativ cu anul 2022, valoarea comerțului bilateral a scăzut cu 5,8%, urmare descreșterii importului de mărfuri române pe piața Republicii Moldova, cu 21,1%. Soldul a constituit -120,8 mln. USD, în favoarea Republicii Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău