Creștere semnificativă a prețului rapiței la începutul campaniei de recoltare

07 Iul. 2024, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2024, 10:11 // Actual //  bani.md

Începutul campaniei de recoltare a rapiței aduce vești bune pentru fermierii din România și regiunile învecinate, odată cu o evoluție semnificativă a prețurilor pentru această cultură oleaginoasă. În Constanța, rapița se tranzacționează astăzi la un preț de 486 EUR pe tonă, cu unele achiziții înregistrate între 495 și 505 EUR pe tonă. Comparativ cu sfârșitul lunii iunie, când prețul se situa în intervalul 450-457 EUR pe tonă, iar la mijlocul lunii iunie la 440-445 EUR pe tonă, aceasta reprezintă o creștere de peste 50 EUR pe tonă,  suține Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

„În Slobozia, procesatorii achiziționează rapița la 480 EUR pe tonă, reflectând o tendință ascendentă și acolo. În Ucraina, în regiunea Luțk, Volîn, prețul rapiței a ajuns la 436 EUR pe tonă, iar în Republica Moldova, în regiunile centrale, se tranzacționează la 8.000 lei pe tonă TVA inclus, echivalentul a aproximativ 450-455 EUR pe tonă”, susține Rija.

Această creștere a prețurilor este susținută de cotațiile bursiere favorabile pentru rapiță, influențate de evoluția pozitivă a complexului de soia de la Chicago. Creșterea consistentă a prețului uleiului de soia a exercitat presiune asupra prețurilor rapiței și altor culturi oleaginoase. De asemenea, prognozele privind producția globală de rapiță indică o disponibilitate mai mică decât cererea, cu un deficit estimat la nivel global de 1,5 milioane de tone, conform International Grains Council (IGC).

Această situație oferă fermierilor oportunitatea de a valorifica mai bine recolta din acest sezon, beneficiind de prețuri superioare comparativ cu anii precedenți. În contextul actual al pieței internaționale, rapița devine o opțiune atractivă pentru producătorii agricoli, iar perspectivele pentru evoluția prețurilor rămân favorabile pe termen scurt și mediu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

05 Oct. 2024, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2024, 15:31 // Actual //  MD Bani

Purcari a devenit cea mai bună vinărie din Moldova în 2024. Medalia „Petru Ungureanu” pentru cel mai iscusit oenolog, a fost decernată vinificatorului de generație nouă, Ion Luca. Viticultorul anului a devenit agronomul Andrei Gangan de la Vinăria Sălcuța.

Premiile au fost decernate la Ziua Națională a Vinului. Directorul de Marketing de la Purcari a precizat că se simte onorat, mai ales că este de puțin timp în Republica Moldova, iar experiența de la Festival i se pare una extraordinară.

„Înseamnă foarte multe lucruri, în special pentru mine. Sunt nou în Republica Moldova. Este un premiu care ne onorează. (…) Suntem onorați să fim parte din acest eveniment, a 23-a ediție, mi se pare ceva extraordinar. Mă bucur că compania pe care o reprezint pune mult suport în această industrie”, a precizat Chirițescu în cadrul emisiunii „Consens Național” cu Vitalie Dogaru, difuzată în direct din Piața Marii Adunări Naționale.

Ion Luca a punctat că întreprinderea sa este una mică, de familie. Vinificatorul s-a declarat recunoscător Comisiei pentru faptul că, în pofida cifrei mai mici de producție, compania sa a fost luată în seamă.

„După 12 ani în care facem vinurile noastre proprii, suntem onorați să primim acest premiu, în special pentru că este în numele lui Petru Ungureanu, un mare savant. (…) AM devenit și noi o întreprindere mică, de familie, pe strada Petru Ungureanu. Suntem o vinărie de generație nouă și mă bucur că Comisia a decis să fie decernată unui mic producător”, a menționat Ion Luca.

La rândul său, Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a declarat că un număr impresionant de turiști au ajuns la Ziua Națională a Vinului, iar evenimentului a devenit „magnet al regiunii”.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău