Taxa de intrare în Veneția va crește în 2025 pentru a încerca să reducă numărul turiștilor

13 Iul. 2024, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2024, 12:08 // Actual //  bani.md

Sistemul experimental de plată al Veneției pentru turiști a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomerației în orașul din lagună, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a declarat vineri un politician care a condus proiectul, scrie Reuters. În premieră mondială, faimoasa destinație italiană a introdus în aprilie o taxă de 5 euro pentru turiștii care sosesc în zilele cele mai aglomerate, în speranța că taxa îi va descuraja pe unii oameni să viziteze orașul.

Schema pilot, care a fost urmărită îndeaproape de alte puncte turistice europene, a a fost aplicată doar 29 de zile și se va încheia duminică, deschizând calea pentru o perioadă de consultare pentru a decide cum să se procedeze cu proiectul în viitor.

Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul și coeziunea socială, a declarat că evaluarea inițială a fost pozitivă și a confirmat că sistemul va fi reînnoit în 2025, dar a recunoscut că există încă mulțimi mari.

“În unele weekenduri au fost mai puțini oameni decât în aceeași perioadă a anului trecut … dar nimeni nu se aștepta ca toți turiștii de o zi să dispară miraculos”, a declarat el pentru Reuters, vorbind prin telefon din Veneția.

“Va fi mai eficient în anii următori, când vom crește numărul de zile și vom ridica prețul”, a adăugat el, fără a spune cât ar putea fi nevoiți să plătească vizitatorii în 2025.

Consiliul municipal încearcă să descurajeze turiștii care călătoresc o zi, în special în timpul weekendurilor și sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate depăși 100 000 – dublu față de numărul rezidenților locali. Persoanele cu rezervări la hotel nu au fost nevoite să plătească taxa.

Nu toată lumea din Veneția, care este un sit de patrimoniu mondial UNESCO, crede că schema ar trebui să continue.

“A fost un eșec total. Orașul este încă plin de turiști”, a declarat consilierul opoziției Giovanni Andrea Martini, adăugând că numărul persoanelor care plătesc taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile din lege nu se materializează.

Venturini a recunoscut că au existat “foarte puține amenzi sau, probabil, nicio amendă”, dar a spus că a fost un început deliberat ușor. “În această fază experimentală, mai degrabă decât să amendăm oamenii, ne-am concentrat pe informarea lor”, a spus el.

Martini a pledat în schimb pentru un sistem de rezervare gratuită a locurilor pentru vizitatori, pentru a preveni excluderea familiilor cu venituri mici, dar care să poată urmări sosirile viitoare ale turiștilor.

“Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simți bine”, a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie readucerea rezidenților pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraș în ultimii ani, deoarece închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piața imobiliară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ