Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup

15 Iul. 2024, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iul. 2024, 10:35 // Actual //  bani.md

Alphabet, compania-mamă a Google, se află în discuții avansate pentru a achiziționa startup-ul de securitate cibernetică Wiz pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari, conform unor surse citate de Wall Street Journal. Achiziția, odată finalizată, ar constitui cea mai mare investiție de acest tip a companiei de până acum. Un acord ar putea fi realizat în curând, presupunând că discuțiile nu eșuează, au spus sursele citate. Alphabet urmărește această achiziție în contextul unui control antitrust intens asupra companiei. Aceasta ar putea ajuta la consolidarea eforturilor Alphabet în domeniul cloud computing, un sector aflat în creștere, în care Google rămâne în urma competitorilor, explică WSJ.

Valoarea Wiz a crescut vertiginos de la înființarea sa în 2020 de către CEO-ul Assaf Rappaport și câțiva colegi. Compania, care oferă software de securitate cibernetică pentru cloud computing, a strâns 1 miliard de dolari la începutul acestui an, la o valoare de piață de 12 miliarde de dolari. Este una dintre puținele startup-uri din afara industriei inteligenței artificiale care a strâns bani la acest nivel în 2024. Potrivit sursei citate, majoritatea startup-urilor încă suferă efectele post-boom tehnologic care a atins apogeul la începutul acestui deceniu, când ratele scăzute ale dobânzilor au alimentat evaluări umflate care au depășit cu mult creșterea afacerilor.

Wiz a declarat că a atins 100 de milioane de dolari în venituri anuale recurente după 18 luni și a realizat 350 de milioane de dolari în venituri anuale recurente în 2023. Compania este susținută de capitaliști de risc proeminenți din Silicon Valley, inclusiv Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Index Ventures și Lightspeed Venture Partners. Dacă tranzacția cu Google va fi finalizată, aceasta ar marca un exit rar pentru investitorii implicați, într-un moment în care piața ofertelor publice inițiale este blocată, iar mediul antitrust a determinat startup-urile să fie mai reticente în a urmări fuziuni și achiziții.

Fondatorii Wiz au înființat compania după ce au vândut primul lor startup, Adallom, către Microsoft în 2015 pentru 320 de milioane de dolari. Aceștia au lucrat la gigantul tehnologic timp de câțiva ani înainte de a lansa Wiz. Wiz are sediul în New York, cu birouri suplimentare în SUA și Israel. Startup-ul colaborează cu un număr mare de companii de cloud mari, inclusiv Amazon, Microsoft, precum și Google, conform site-ului său.

În ciuda unei valori de piață de peste 2 trilioane de dolari, Google a fost un achizitor mai conservator decât unii competitori din zona tech în ultimii ani. S-a ferit de achiziții mari, precum trecerea LinkedIn sub umbrela Microsoft pentru 26 miliarde de dolari sau achiziția ActivisionBlizzard de 75 miliarde de dolari. Achiziția Wiz ar depăși dimensiunea celei mai mari tranzacții a Google de până acum, achiziția de 12,5 miliarde de dolari a Motorola Mobility, încheiată în 2012. Google a cheltuit, de asemenea, 2,1 miliarde de dolari pe Fitbit în 2021 — o tranzacție care a întâmpinat obstacole de reglementare după ce a fost anunțată — și 3,2 miliarde de dolari pe Nest Labs în 2014. Alte achiziții de-a lungul anilor au inclus YouTube, DoubleClick, Looker și Waze. Cea mai mare achiziție recentă și a doua cea mai mare din istoria sa este achiziția de aproape 5,4 miliarde de dolari a unei alte companii de securitate, Mandiant, în urmă cu doi ani.

Google așteaptă în prezent un verdict în cadrul unui proces antitrust al Departamentului de Justiție al SUA privind acuzațiile că a folosit mijloace ilegale pentru a-și consolida dominația în căutările pe internet. Agenția a depus anul trecut un al doilea proces antitrust, care încă nu a fost judecat, acuzând practici neloiale în afacerea sa de tehnologie publicitară. Cu toate acestea, Google nu este la fel de puternic pe piața cloud computing pe cât este în căutări și publicitate online. Compania este pe locul trei, la mare distanță de Amazon și Microsoft, dar investește masiv în acest business, care este în creștere rapidă. Anul trecut, veniturile din afacerea de cloud a Google au crescut cu 26%, iar unitatea a raportat un profit operațional pentru prima dată.

Dacă se va realiza un acord pentru Wiz, ar fi una dintre cele mai mari tranzacții tehnologice recente, în contextul în care controlul antitrust și ratele mari ale dobânzilor țin potențialii cumpărători departe. În domeniul securității cibernetice au fost totuși încheiate tranzacții, cum ar fi achiziția de 28 miliarde de dolari a companiei Splunk de către Cisco la începutul acestui an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO