Compania unui pilot moldovean înregistrează o creștere de 40% a numărului de pasageri

19 Iul. 2024, 11:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
19 Iul. 2024, 11:17 // Bani și Afaceri //  bani.md

Compania aeriană HiSky, condusă de pilotul moldovean Iulian Scorpan, a înregistrat o creștere de 42% a numărului de pasageri transportați în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada ianuarie-iunie 2024, 767.000 de pasageri au călătorit cu HiSky pe rutele regulate și charter, cu aproximativ 227.000 mai mulți decât în primele șase luni din 2023, se arată în datele publicate de companie.

Cele mai accesate zboruri din aeroportul Otopeni din București au fost pe rutele interne București – Cluj Napoca și București – Timișoara, cu aproximativ 50.000 și, respectiv, 44.000 de pasageri. O contribuție semnificativă la creșterea companiei a avut-o inaugurarea zborurilor directe long courier pe ruta București – New York și către destinații îndepărtate din Africa și Asia, în regim charter. După introducerea unei aeronave wide-body în flotă în decembrie anul trecut, HiSky a devenit singurul operator care oferă acest tip de zboruri din România. Peste 10.000 de pasageri au călătorit către Zanzibar și Maldive, iar în prima lună de operare a rutei regulate București – New York, 3.000 de pasageri au zburat fără escală spre sau dinspre Statele Unite ale Americii.

„Parcursul nostru, de până acum, a făcut ca la fiecare perioadă de raportare să înregistrăm o creștere substanțială și, iată că reușim, de doi ani, să ne menținem în topul companiilor aeriene din regiune. Suntem însă cu atât mai mândri de rezultatele primului semestru al anului 2024 cu cât vorbim despre o schimbare în obiceiurile de călătorie ale pasagerilor. Avem valori de trafic impresionante pe rutele interne, așa cum am și prevăzut că se va întâmpla, atunci când am lansat aceste curse, și, în plus, un număr mare de pasageri care aleg să exploreze dincolo de Europa. Ne bucurăm că facilitățile pe care le-am creat – un program stabil și accesibil pentru legătura între principalele orașe și București, zboruri cu conexiune și călătorii fără escală, pe distanțe lungi – au contribuit nu doar la dezvoltarea companiei, ci a întregii piețe de transport aerian”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Cu o flotă de opt aeronave, HiSky operează zboruri din România și Republica Moldova, de pe aeroporturile București, Cluj Napoca, Timișoara, Satu Mare, Iași, Oradea și Chișinău, pe 31 de rute directe și 23 de rute cu conexiune. Din numărul total de pasageri raportat în prima jumătate a anului, 60% au fost înregistrați în România și 40% în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău