„Cei șapte magnifici“, așa cum sunt numite cele mai mari companii de tehnologie listate la New York, au realizat răscumpărări de acțiuni proprii în valoare de peste 200 miliarde de dolari în ultimele patru trimestre, din iunie 2023 până în iunie 2024.
Goldman Sachs preconizează că, până în 2025, totalul răscumpărărilor de acțiuni din SUA va depăși 1.000 de miliarde de dolari. Banca de investiții consideră că această creștere va fi determinată de avansul puternic al câștigurilor companiilor din tehnologie și de scăderea ratelor dobânzilor, potrivit unor date Visual Capitalist citate de Ziarul Financiar.
Apple a avut de departe cele mai multe răscumpărări de acțiuni, 83 miliarde de dolari (2,8% din capitalizare), majorându-și câștigul diluat pe acțiune de la 1,26 dolari la 1,53 dolari. Pe viitor, Apple a autorizat o sumă suplimentară de 110 miliarde de dolari pentru răscumpărări, un record în SUA. Consiliul de administrație spune că răscumpărările sunt în lumina „încrederii lor în viitorul Apple și a valorii pe care o vedem în acțiunile noastre“.
Pe următoarele locuri se află Alphabet (Google) cu răscumpărări de 63 miliarde de dolari (2,9% din capitalizare), Meta Platforms cu 25 miliarde de dolari (2%), Microsoft cu 20 miliarde de dolari (0,6%) și Nvidia cu 17 miliarde de dolari (0,6%).
Pe de altă parte, nici Amazon, nici Tesla nu au emis răscumpărări de acțiuni în ultimele patru trimestre. Directorul financiar al Amazon, Brian Olsavsky, a subliniat recent strategia companiei de reinvestire în afaceri. El spune că Amazon se concentrează pe reducerea datoriilor și pe construirea de centre de date pentru a profita de AI.
Răscumpărările de acțiuni sunt atunci când o societate își cumpără propriile acțiuni de pe piață pentru a reduce numărul de acțiuni disponibile la tranzacționare. Companiile pot alege să răscumpere acțiuni pentru a returna valoare acționarilor. În plus, numărul mai mic de acțiuni disponibile îmbunătățește câștigul pe acțiune și poate duce la creșterea prețului acțiunilor. Răscumpărările pot fi însoțite și de riscuri, cu ar fi utilizarea de lichidități care, în caz contrar, ar fi fost utilizate pentru investiții.