„Cei șapte magnifici” care au dominat răscumpărările de acțiuni: Sumele colosale ale celor mai mari jucători bursieri

25 Iul. 2024, 13:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
25 Iul. 2024, 13:13 // Bani și Afaceri //  bani.md

„Cei șapte magnifici“, așa cum sunt numite cele mai mari companii de tehnologie listate la New York, au realizat răscumpărări de acțiuni proprii în valoare de peste 200 miliarde de dolari în ultimele patru trimestre, din iunie 2023 până în iunie 2024.

Goldman Sachs preconizează că, până în 2025, totalul răscumpărărilor de acțiuni din SUA va depăși 1.000 de miliarde de dolari. Banca de investiții consideră că această creștere va fi determinată de avansul puternic al câștigurilor companiilor din tehnologie și de scăderea ratelor dobânzilor, potrivit unor date Visual Capitalist citate de Ziarul Financiar.

Apple a avut de departe cele mai multe răscumpărări de acțiuni, 83 miliarde de dolari (2,8% din capitalizare), majorându-și câștigul diluat pe acțiune de la 1,26 dolari la 1,53 dolari. Pe viitor, Apple a autorizat o sumă suplimentară de 110 miliarde de dolari pentru răscumpărări, un record în SUA. Consiliul de administrație spune că răscumpărările sunt în lumina „încrederii lor în viitorul Apple și a valorii pe care o vedem în acțiunile noastre“.

Pe următoarele locuri se află Alphabet (Google) cu răscumpărări de 63 miliarde de dolari (2,9% din capita­lizare), Meta Platforms cu 25 miliarde de dolari (2%), Microsoft cu 20 miliarde de dolari (0,6%) și Nvidia cu 17 miliarde de dolari (0,6%).

Pe de altă parte, nici Amazon, nici Tesla nu au emis răscumpărări de acțiuni în ultimele patru trimestre. Directorul financiar al Amazon, Brian Olsavsky, a subliniat recent strategia companiei de reinvestire în afaceri. El spune că Amazon se concentrează pe reducerea datoriilor și pe construirea de centre de date pentru a profita de AI.

Răscumpărările de acțiuni sunt atunci când o societate își cumpără propriile acțiuni de pe piață pentru a reduce numărul de acțiuni disponibile la tranzacționare. Companiile pot alege să răscumpere acțiuni pentru a returna valoare acționarilor. În plus, numărul mai mic de acțiuni disponibile îmbunătățește câștigul pe acțiune și poate duce la creșterea prețului acțiunilor. Răscumpărările pot fi însoțite și de riscuri, cu ar fi utilizarea de lichidități care, în caz contrar, ar fi fost utilizate pentru investiții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 16:35 // Actual //  Ursu Victor

Maxim Brăila, cunoscut în trecut pentru declarațiile sale elogioase la adresa președintelui rus Vladimir Putin, a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor în cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Numirea sa a fost votată de 57 de deputați în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Decizia a venit în urma unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe, care l-a propus pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitate de reînnoire. Brăila este licențiat în drept, magistru în științe economice și drept public, și urmează studii de doctorat la Universitatea de Studii Europene din Moldova. El a activat atât în sectorul public, cât și în cel privat, inclusiv în poziții de conducere.

Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor este un organ colegial format din șapte consilieri, inclusiv directorul general, iar atribuțiile acesteia vizează examinarea contestațiilor în cadrul achizițiilor publice.

Maxim Brăila a apărut pentru prima dată în atenția opiniei publice în mai 2011, când, fiind elev în clasa a XII-a, s-a înscris în cursa electorală pentru Consiliul Municipal Chișinău, ca independent. A obținut puțin peste 200 de voturi, adică 0,06% din sufragii.

În acea campanie, Brăila declara că vrea să fie „un politician de tipul lui Vladimir Putin – un lider adevărat care se gândește la cetățeni”, subliniind totuși că nu susține regimul nedemocratic de la Moscova. Ulterior, a afirmat că a ales să nu se alinieze partidelor politice pentru a nu fi controlat de „mafioți și oligarhi”, potrivit unui material al Europei Libere.

Numirea sa într-o funcție-cheie într-o instituție cu rol esențial în integritatea proceselor de achiziții publice ridică semne de întrebare legate de evoluția ideologică a fostului candidat independent și de criteriile de integritate care au stat la baza selecției.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO