„Sărăcia de vacanță”: 40 de milioane de persoane din UE sunt afectate

31 Iul. 2024, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 10:31 // Actual //  bani.md

Potrivit unui nou studiu publicat pe 30 iulie de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), în anul 2022, aproape 40 de milioane de oameni din Uniunea Europeană nu au putut pleca în vacanță din cauza costurilor ridicate. Cu două milioane mai mult decât anul precedent, scrie Euronews.

„Este o situaţie periculoasă pentru lucrători, care au nevoie de timp pentru a se recupera”, a spus secretarul general al CES, Esther Lynch, pentru Euronews, subliniind importanţa unei pauze de la muncă.

Comunicatul de presă al Confederației precizează că „o vacanță nu este un lux, ci este un lucru esențial pentru protejarea sănătăţii fizice și psihice a lucrătorilor, precum și pentru a oferi experiențe valoroase copiilor”.

Situația nu este uniformă în toate statele membre: studiul arătând că cea mai mare creștere a așa-numitei condiţii de „sărăcie de vacanță” s-a produs în Franța, unde aproape cinci milioane de oameni nu au putut pleca în vacanță.

Cea mai mare creștere procentuală a fost înregistrată în Irlanda, unde între 2021 și 2022 numărul de persoane din populația activă a țării care nu își pot permite o vacanță a crescut cu 4%.

Există 13 țări în care situația este mai proastă decât media de 14,6 la sută a blocului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ jumătate dintre lucrătorii europeni consideră că stresul la locul de muncă este o situaţie extrem de des întâlnită, reprezentând una dintre cele mai provocatoare probleme de securitate și sănătate la locul de muncă.

Comunicarea privind sănătatea mintală publicată de executivul UE subliniază necesitatea de a lucra la dreptul la deconectare ca „parte integrantă a reducerii stresului la locul de muncă și a promovării unui echilibru mai bun între viața profesională și viața privată”.

Potrivit Eurostat, în 2022, 62% dintre rezidenții UE și-au luat cel puțin o vacanță, însă jumătate dintre acestea au fost scurte și au fost făcute în propria țară.

Datele mai arată că germanii cheltuiesc cel mai mult pentru călătoriile internaționale (85,2 miliarde de euro), fiind urmați de francezi cu 39,2 miliarde de euro.

Capacitatea de a-și permite să plătească o vacanță anuală de o săptămână departe de casă este unul dintre indicatorii folosiți de Uniunea Europeană pentru a măsura deprivarea materială și socială din blocul comunitar.

Acest indicator – împreună cu capacitatea de a face față cheltuielilor neașteptate, accesul la o mașină pentru uz personal și capacitatea de a întreține în mod adecvat locuința – oferă o măsură a accesului la elemente care sunt considerate de majoritatea oamenilor ca fiind dezirabile sau chiar necesare pentru a beneficia de o calitate adecvată a vieții.

Lynch a adăugat că unul dintre marile progrese sociale ale secolului al XX-lea a fost creșterea numărului de familii din clasa muncitoare care își puteau permite o vacanță. „A îmbunătățit sănătatea și bunăstarea a milioane de oameni și a contribuit la crearea unui sentiment de progres și optimism”, a spus secretarul general al CES, adăugând că datele din studiu „arată modul în care progresul social este inversat din cauza creșterii inegalității economice”.

Sindicatul avertizează că cifrele pentru 2023 ar putea fi chiar mai proaste din cauza costului în creștere al concediilor și din cauza salariilor neajustate la inflație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală