Se îngroașă gluma! Crește riscul ca Transnistria să rămână fără gazul rusesc

08 Aug. 2024, 09:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2024, 09:27 // Actual //  Lupu Eduard

Forțele Armate Ucrainene au capturat stația de măsurare a gazelor „Sudja” din regiunea Kursk din Rusia, prin care se realizează tranzitul gazelor către Europa prin Ucraina, inclusiv Republica Moldova, susține canalul de Telegram pro-militar „Rîbari”, apropiat Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Stația de măsurare a gazelor „Sudja” se află la 500 de metri de granița cu Ucraina, lângă punctul de control cu același nume.

RBC și The Bell, citând datele bursei ICE, raportează că prețurile gazelor pe cel mai mare hub european TTF din Olanda au crescut pe fondul știrilor despre luptele din zonele de frontieră ale regiunii Kursk. La un moment dat, prețul contractului futures pentru septembrie a crescut cu 5,16%, ajungând la puțin sub 38,57 euro pe megawatt-oră, sau 442,45 dolari pe mia de metri cubi. Ulterior, creșterea s-a încetinit.

Tranzitul gazelor rusești prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina se desfășoară în mod normal, a anunțat „Operatorul de transport din Ucraina” (OGTSU).

„Volumele sunt confirmate, fluxul fizic de gaze este păstrat”, au raportat operatorul Ucrainean.

Stația de măsurare a gazelor „Sudja” este un obiectiv cheie pentru livrările de gaze rusești către Europa prin Ucraina. În prezent, „Sudja” este singurul punct prin care gazele rusești ajung în Ucraina pentru a fi transportate către clienții europeni.

Volumele de tranzit ale gazelor rusești pe 7 august sunt de aproximativ 39,5 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o scădere de 6,8% față de ziua precedentă (42,4 milioane de metri cubi).

În general, tranzitul gazelor rusești în 2024 rămâne la un nivel relativ stabil – 42-42,4 milioane de metri cubi pe zi. În primele 7 luni ale anului 2024, Ucraina a transportat 9 miliarde de metri cubi de gaze rusești.

În prezent, Gazprom livrează gaz în Republica Moldova care ajunge în regiunea stângă a Nistrului. Metanul este destinat producerii de energie electrică și funcționării industriei. Curentul este livrat în dreapta Nistrului, pentru care Chișinău achită lunar 20 milioane de dolari. Tiraspolul nu plătește pentru gazul livrat, iar datoria se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

Ucraina a anunțat că din anul 2025 va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, iar Chișinău a spus că nu va obstrucționa livrările de gaz către regiunea transnistreană în cazul în care metanul va livrat prin altă parte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău