Forțele Armate Ucrainene au capturat stația de măsurare a gazelor „Sudja” din regiunea Kursk din Rusia, prin care se realizează tranzitul gazelor către Europa prin Ucraina, inclusiv Republica Moldova, susține canalul de Telegram pro-militar „Rîbari”, apropiat Ministerului Apărării al Federației Ruse.
Stația de măsurare a gazelor „Sudja” se află la 500 de metri de granița cu Ucraina, lângă punctul de control cu același nume.
RBC și The Bell, citând datele bursei ICE, raportează că prețurile gazelor pe cel mai mare hub european TTF din Olanda au crescut pe fondul știrilor despre luptele din zonele de frontieră ale regiunii Kursk. La un moment dat, prețul contractului futures pentru septembrie a crescut cu 5,16%, ajungând la puțin sub 38,57 euro pe megawatt-oră, sau 442,45 dolari pe mia de metri cubi. Ulterior, creșterea s-a încetinit.
Tranzitul gazelor rusești prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina se desfășoară în mod normal, a anunțat „Operatorul de transport din Ucraina” (OGTSU).
„Volumele sunt confirmate, fluxul fizic de gaze este păstrat”, au raportat operatorul Ucrainean.
Stația de măsurare a gazelor „Sudja” este un obiectiv cheie pentru livrările de gaze rusești către Europa prin Ucraina. În prezent, „Sudja” este singurul punct prin care gazele rusești ajung în Ucraina pentru a fi transportate către clienții europeni.
Volumele de tranzit ale gazelor rusești pe 7 august sunt de aproximativ 39,5 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o scădere de 6,8% față de ziua precedentă (42,4 milioane de metri cubi).
În general, tranzitul gazelor rusești în 2024 rămâne la un nivel relativ stabil – 42-42,4 milioane de metri cubi pe zi. În primele 7 luni ale anului 2024, Ucraina a transportat 9 miliarde de metri cubi de gaze rusești.
În prezent, Gazprom livrează gaz în Republica Moldova care ajunge în regiunea stângă a Nistrului. Metanul este destinat producerii de energie electrică și funcționării industriei. Curentul este livrat în dreapta Nistrului, pentru care Chișinău achită lunar 20 milioane de dolari. Tiraspolul nu plătește pentru gazul livrat, iar datoria se ridică la peste 10 miliarde de dolari.
Ucraina a anunțat că din anul 2025 va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, iar Chișinău a spus că nu va obstrucționa livrările de gaz către regiunea transnistreană în cazul în care metanul va livrat prin altă parte.