Companiile aeriene survolează Afganistanul, în timp ce Orientul Mijlociu devine cel mai mare risc

23 Aug. 2024, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2024, 10:17 // Actual //  Lupu Eduard

Singapore Airlines, British Airways şi Lufthansa şi-au mărit numărul de zboruri deasupra Afganistanului, după ce ani de zile le-au evitat, în condiţiile în care conflictul din Orientul Mijlociu l-a făcut să pară o opţiune relativ sigură, potrivit unui material exclusiv al Reuters.

Transportatorii au încetat să mai tranziteze Afganistanul, care se află pe rute majore între Asia şi Europa, în urmă cu trei ani, când talibanii au preluat puterea şi serviciile de control al traficului aerian au încetat.

Aceste servicii nu au fost încă reluate, dar companiile aeriene consideră din ce în ce mai mult că cerul dintre Iran şi Israel este mai riscant decât spaţiul aerian afgan. Multe dintre acestea au început să facă rute prin Iran şi Orientul Mijlociu după ce cerul rusesc a fost închis pentru majoritatea transportatorilor occidentali, când a început războiul din Ucraina în 2022.

„Pe măsură ce conflictele au evoluat, calculele privind spaţiul aerian care trebuie utilizat s-au schimbat. Companiile aeriene încearcă să reducă riscurile cât mai mult posibil şi consideră că survolarea Afganistanului este cea mai sigură opţiune, având în vedere tensiunile actuale dintre Iran şi Israel”, a declarat Ian Petchenik, purtător de cuvânt al organizaţiei de urmărire a zborurilor Flightradar24.

În a doua săptămână din august, numărul zborurilor deasupra Afganistanului a fost de şapte ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize Reuters a datelor FlightRadar24.

Schimbarea a început la mijlocul lunii aprilie, în timpul atacurilor reciproce cu rachete şi drone între Iran şi Israel. Datele de urmărire a zborurilor din acea perioadă arată că Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways şi altele au început să trimită câteva zboruri pe zi deasupra Afganistanului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Sept. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2024, 17:24 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul chinez de automobile BYD a preluat totalitatea acţiunilor la un joint venture din China cu grupul german Mercedes-Benz Group AG, pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de constructori străini îşi reduc expunerea pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg.

BYD a preluat restul de 10% din acţiunile la joint venture-ul Denza pe care nu le deţinea încă, a informat producătorul de automobile electrice într-un comunicat de presă difuzat luni seara, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei.

Decizia pune capăt unui parteneriat care durează de 13 ani şi vine într-un moment în care există tensiuni comerciale între China şi Europa, pe măsură ce Comisia Europeană vrea să impună tarife suplimentare, de până la 36,3%, pentru automobilele electrice importate din China.

Joint venture-ul Denza, un producător de automobile electrice şi hibride din segmentul premium, a fost înfiinţat de BYD şi Mercedes în 2011, când fiecare dintre cei doi parteneri deţinea o participaţie de 50%. Vânzările slabe ale acestui joint venture au convins Mercedes să îşi reducă participaţia, până la 10%, în 2021.

Decizia de a ieşi din acţionariatul joint venture-ului Denza se adaugă provocărilor cu care se confruntă Mercedes, care are dificultăţi în a creşte în China, care timp de mai mulţi ani a fost una din pieţele auto cu cel mai puternic ritm de creştere din lume. Cheltuielile pe articole de lux în China au fost serios afectate de criza din sectorul imobiliar şi încetinirea economică. În paralel, intensificarea războiului preţurilor între producătorii chinezi de automobile electrice a dus la diminuarea cotei de piaţă pentru producătorii auto străini, astfel că Porsche, Ferrari şi BMW au raportat o diminuarea a vânzărilor în China la începutul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău