Nova Poshta Moldova: 10 ani de dezvoltare și inovație pe piața din Moldova

29 Aug. 2024, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2024, 14:28 // Actual //  bani.md

Astăzi, Nova Poshta sărbătorește un eveniment important – 10 ani de activitate în Moldova. Din 2014 și până astăzi, compania a realizat progrese semnificative, devenind una dintre cele mai rapide și de încredere companii de logistică din țară.

La începutul activității din 2014, Nova Poshta Moldova avea doar trei puncte de servicii: în Chișinău, Cahul și Bălți, care serveau simultan ca depozite de sortare și oficii de marfă. Compania avea doar 14 angajați care procesau nu mai mult de 20 de comenzi pe zi, iar livrarea coletelor era realizată de doi curieri care foloseau transportul public.

În cei 10 ani de activitate, Nova Poshta a intrat în TOP-3 companii care oferă cele mai rapide servicii de livrare din Moldova, a construit una dintre cele mai extinse rețele logistice din țară, care numără 21 de oficii, 261 de poștomate și trei terminale de sortare. Compania continuă să implementeze soluții inovatoare pentru a răspunde cerințelor clienților și pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor locale. Nova Poshta a fost prima companie care a lansat pe piața din Moldova un nou format de puncte de servicii – puncte de eliberare a coletelor, care activează în locația offline a afacerilor deja existente: magazine, stații PECO și altele. Aceste 53 de puncte au devenit foarte populare, iar Nova Poshta planifică extinderea continuă a acestei rețele.

Odată cu extinderea rețelei, a crescut și volumul expedierilor livrate. Astfel, în prima jumătate a anului 2024, Nova Poshta Moldova a livrat 1,1 milioane de colete, ceea ce aproape egalează volumul livrat pe tot parcursul anului 2023 (1,2 milioane). În plus, în primele 6 luni ale anului 2024, compania a achitat 12,5 milioane de lei în bugetul de stat al Republicii Moldova sub formă de taxe și impozite.

Nova Poshta Moldova livrează colete din magazinele online din China, America, Ucraina, precum și către și din România. Compania lucrează activ la integrarea în sistemul Nova Post Europe, ceea ce va permite clienților din Moldova să expedieze și să recepționeze colete din 13 țări europene. Acest lucru va reprezenta un pas important în dezvoltarea livrărilor internaționale, care deja astăzi demonstrează o creștere semnificativă. În prima jumătate a anului 2024, compania a livrat 771 de mii de colete internaționale, în timp ce pe tot parcursul anului precedent această cifră a fost de 590 de mii.

„În 2024, planificăm să investim 880 de mii de dolari în dezvoltarea companiei, ceea ce este de 4,5 ori mai mult decât anul trecut. Partea principală a investițiilor va fi direcționată către dezvoltarea rețelei noastre, renovarea oficiilor, automatizarea locurilor de muncă, actualizarea infrastructurii IT și creșterea flotei auto pentru livrările realizate prin curieri. Scopul nostru este să facem livrarea pentru clienți și mai ușoară și mai rapidă”, a spus Serhii Shapran, CEO Nova Poshta Moldova.

Pentru anul 2025, Nova Poshta Moldova are planuri ambițioase, în special crearea unui nou hub de sortare, unde clienții de afaceri vor putea beneficia de servicii de fulfillment. Acest lucru va permite antreprenorilor locali să se concentreze pe dezvoltarea afacerii lor, lăsând procesele logistice în grija unor parteneri de încredere. Până la urmă, Nova Poshta este mereu aproape.

Realitatea Live

03 Feb. 2025, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 15:48 // Actual //  Ursu Victor

Industria alimentară, pilon esențial al economiei Moldovei, traversează o criză profundă, conform unei analize prezentate de Iurie Rija de la Agrocereale, bazată pe datele Biroului Național de Statistică (BNS). În noiembrie 2024, producția industrială a scăzut cu 3,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar sectorul alimentar a înregistrat un recul de 34,2% – cel mai mare din ultimii 15 ani, conatată Iuriee Rija de la  Agrocereale.

Indicele industriei alimentare a ajuns la 136,7 puncte procentuale, cel mai scăzut nivel din 2010. Comparativ, în noiembrie 2023, indicatorul era de 179 p.p., iar în 2022, de 215 p.p. Scăderea reflectă probleme structurale în sector, în special în industria uleiurilor vegetale, unde exporturile au scăzut dramatic. În primele trei trimestre din 2024, valoarea exporturilor alimentare a fost de 159,7 milioane USD, cu 43% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2023.

„Industria de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui a fost grav afectată, pe fondul prețurilor scăzute la ulei, accesului limitat la materie primă și restricțiilor impuse de mecanismul de licențiere a importurilor. Fabricile mari de ulei și numeroase oloinițe din mediul rural și-au redus sau sistat activitatea, afectând mii de locuri de muncă”, susține Rija.

Regresul industriei de prelucrare a uleiurilor a redus ponderea exporturilor acestui sector la doar 0,2% din totalul exporturilor Moldovei în al treilea trimestru din 2024, comparativ cu 6% în 2023. Criza afectează nu doar producătorii și angajații, ci și consumatorii. Uleiul de floarea-soarelui produs local devine o raritate, iar în mediul rural, uleiul nerafinat tradițional dispare de pe rafturi.

„Deși industria alimentară se confruntă cu dificultăți majore, autoritățile nu au inclus procesatorii de uleiuri vegetale în programele de sprijin, precum compensarea facturilor la energie sau ajutoarele de stat pentru industriile prelucrătoare. Această omisiune pune în pericol viitorul gospodăriilor agricole și al industriei alimentare în ansamblu”, a mai punctat Rija.

Iurie Rija avertizează că este imperativ ca autoritățile să reevalueze urgent politicile economice și să adopte măsuri care să permită relansarea industriei. Accesul la materie primă, sprijinul financiar pentru producători și eliminarea barierelor de import sunt esențiale pentru stabilizarea sectorului. În absența unor intervenții rapide, efectele negative se vor adânci, afectând economia națională, exporturile și securitatea alimentară a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală