Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume

14 Sept. 2024, 10:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
14 Sept. 2024, 10:20 // Bani și Afaceri //  bani.md

Harish Ahuja, şeful şi fondatorul Shahi Exports, unul dintre cei mai mari exportatori de haine din India,  a scos din buzunar 27 mil. dolari pentru o casă în cartierul Notting Hill, una dintre cele mai vânate zone rezidenţiale din Londra. Tranzacţia este una dintre cele mai mari din 2024 înregistrate pe piaţa imobiliară londoneză, sfidând trendul de încetinire cu care se confruntă piaţa imobiliarelor  de lux, scrie Bloomberg.

Proprietatea numără opt etaje şi se întinde pe 20.000 de metri pătraţi, afându-se în apropiere de Kensington Gardens. Ea a fost deţiuntă anterior de un ordin religios şi de o organizaţie caritabilă.

Fiul lui Harish, Anand Ahuja şi nora sa Sonam Kapoor – star la Bollywood – intenţionează să folosească o parte din proprietate ca locuinţă după reamenajre, în timp ce o secţiune separată a clădirii este probabil să fie transformată în apartamente.

Casa cumpărată de Ahuja este una dintre puţinele tranzacţionate pe piaţa imobiliară de lux din Londra, unde se învârt milioane de dolari. O altă tranzacţie importantă a implicat un conac din Mayfair, care s-a vândut cu 35 mil. dolari.  Cumpărători sunt cuplul format din Fatima şi Eskandar Maleki, colecţionar de artă şi magnat al petrolului.

La începutul acestei luni, mai mulţi cumpărători indieni  au achiziţionat apartamente în Mayfair pentru 7,85 milioane şi 9,15 milioane de lire sterline. Primul a aparţinut cândva contesei Raine Spencer, mama vitregă a regretatei prinţese Diana. Peter Wetherell, brokerul implicat în aceste tranzacţii, se aşteaptă la un număr mai mare de cumpărători indieni la Londra, ca urmare a creşterii bogăţiei în naţiunea asiatică.

Şi în trecutul recent au avut loc tranzacţii importante în care au fost implicaţi miliardari indieni. Vara trecută, Ravi Ruia a cumpărat un conac de 113 milioane de lire sterline cu vedere la Regent’s Park.

Câteva luni mai târziu, magnatul indian Adar Poonawalla a fost de acord să plătească aproximativ 138 de milioane de lire sterline pentru un conac din Mayfair pe care îl închiriase de la miliardara poloneză Dominika Kulczyk – cea mai scumpă tranzacţie imobiliară din Regatul Unit în 2023.

Însă, în ultima vreme, piaţa imobiliară de lux din capitala Regatului Unit a fost supusă presiunii pentru că autorităţile urmăresc  tratamentului fiscal special pentru străinii bogaţi.

Cartierul Notting Hill din vestul Londrei – făcut celebru de comedia romantică omonimă din 1999 – a fost popular printre cumpărătorii internaţionali în acest an, în ciuda unei pieţe dificile. În iulie, un cumpărător american a achiziţionat o casă în cartier pentru 32 de milioane de lire sterline, mutându-se cu familia pentru a-şi extinde afacerea în Regatul Unit.

Harish Ahuja şi-a construit averea prin Shahi Exports, care alimenteză mărci internaţionale precum Uniqlo, Decathlon şi H&M. Compania operează peste 50 de fabrici şi are peste 100.000 de angajaţi, potrivit site-ului său.

Fiul lui Ahuja, Anand, este director la Shahi Exports şi conduce, de asemenea, propria sa companie de retail. Kapoor este cunoscută mai ales pentru rolurile sale în filme de la Bollywood, inclusiv Neerja, un film bazat pe o însoţitoare de bord indiană care a murit încercând să salveze pasagerii şi echipajul în timpul unei tentative de deturnare a unui zbor Pan Am în 1986.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală