PSRM duce la Curtea de Apel narativele manipulatorii ale Mariei Zaharova. Se cer mai multe secții de votare în Rusia

19 Sept. 2024, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2024, 09:57 // Actual //  bani.md

Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-au adresat la Curtea de Apel, invocând narativele manipulatorii ale Mariei Zaharova, care susținea că în Rusia s-au înregistrat mai mulți moldoveni decât în Italia pentru alegeri, dar se deschid mai puține secții de votare.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse declara pe 17 septembrie că deși în Rusia s-au înscris pentru alegeri peste 8000 de moldoveni, Chișinău instituie acolo cinci secții de votare, în timp ce în Italia, unde în 2024 au fost aproximativ 2500 de înregistrări prealabile – 60.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a explicat pentru „Teleradio-Moldova” că decizia a fost luată din două considerente. El s-a referit la tendința și dinamica participării la vot a cetățenilor Republicii Moldova în Federația Rusă, care este în descrește, dar și la riscurile de securitate în războiul cu Ucraina.

O zi mai târziu, pe 18 septembrie, socialiștii din Moldova au anunțat că vor cere instanței să oblige Comisia Electorală Centrală să revizuiască decizia și să mărească numărul secțiilor de votare din Federația Rusă.

„Numărul secțiilor de votare din afara țării se stabilește în funcție de mai mulți factori și nu se bazează doar pe datele înregistrării prealabile. Comisia Electorală Centrală examinează, în primul rând, participarea alegătorilor la secțiile de votare din străinătate la ultimele 3 scrutine. Complementar sunt analizate și datele oferite de către Ministerul Afacerilor Externe, Biroului Relații cu Diaspora, dar și cele furnizate de autoritățile locale, referitoare la numărul conaționalilor stabiliți în statul gazdă”, a precizat pentru Realitatea anunțul socialiștilor Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC.

Precizăm că, peste hotarele Republicii Moldova urmează să fie deschise 234 de secții de votare la alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE, desfășurate concomitent pe 20 octombrie 2024.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO