Goana după lux schimbă regulile. Rolex nu mai are de vânzare ceasuri de lux și a început să vândă modele deja purtate

24 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
24 Sept. 2024, 15:45 // Bani și Afaceri //  bani.md

În goana după ceasuri de lux, pasionaţii se opresc de multe ori în faţa emblematicul butic Rolex din Geneva, pentru a pune mâna pe operele maeştrilor elveţieni. De câţiva ani, cei care trec pe acolo pleacă dezamagiţi, pentru că nu mai găsesc nimic în magazin, şi sunt obligaţi să se înscrie pe o listă de aşteptare pentru a cumpăra un nou ceas de lux, atunci când el va fi gata. Tot procesul poate dura luni sau chiar ani. Pentru cei care nu vor să aştepte, Rolex a început să aducă în vitrine ceasuri deja purtate, şi care în mod paradoxal costă mai mult, scrie Bloomberg.

Un ceas produs în 2020, similar modelului Daytona, din platină cu cadran albastru şi lunetă din ceramică maro se vinde cu 74.400 de franci elveţieni atunci când va fi disponibil. La parterul magazinului Rolex, acelaşi model second-hand, poate fi achiziţionat de cei mai aprigi pasionaţi de lux cu 111.000 de franci.

Pentru Rolex, companie cu tradiţie şi consecvenţă, intrarea pe piaţa ceasurilor second-hand a fost o mişcare radicală, venită imediată după o altă mutare neaşteptată: achiziţionarea Bucherer, cel mai mare retailer de ceasuri din lume.

Programul CPO lansat de Rolex – Certified Pre-Owned – prin care vinde ceasuri second-hand cu garanţia că sunt originale, îi oferă firmei elveţiene cces direct la o piaţă a cărei valoare totală este estimată la 20 de miliarde de dolari şi care se aşteaptă să crească la 35 de miliarde de dolari până în 2030, conform Deloitte.

Asta înseamnă un flux suplimentar de venituri într-un moment în care piaţa ceasurilor de lux scade de la maximele din ultimii ani. Producătorii elveţieni de ceasuri sunt atât de îngrijoraţi încât au solicitat chiar ajutor guvernamental.

În ciuda dimensiunii pieţei second-hand, Rolex a păstrat mult timp distanţa. Pe piaţa second hand există o mulţime de comercianţi legitimi, dar este o afacere adesea obscură, în care cumpărătorii trebuie să se bazeze doar pe încredere.

O altă problemă a pieţei este că dezvoltarea sa se petrece încet din cauza mai multor factori. Unul dintre acestea este găsirea unui număr suficient de ceasuri pe care tehnicienii Rolex să le verifice şi să le valideze, în ciuda faptului că există aproximativ 30 de milioane de ceasuri în circulaţie.

Există, de asemenea, problema profitabilităţii. Dealerii autorizaţi obţin de obicei marje brute de peste 30% la un Rolex nou. Pentru piesele folosite, este mult mai puţin. Preţurile trebuie, de asemenea, să reflecte taxele Rolex pentru autentificare, de obicei aproximativ 10-15% din preţul de vânzare, potrivit lui John Shmerler, CEO al The 1916 Company, un retailer care face parte din programul CPO.

Vânzătorii cer clienţilor prime mari pentru ceasurile certificate. Potrivit firmei de analiză a pieţei WatchCharts, preţurile CPO la Bucherer în Europa erau cu aproximativ 36% mai mari decât alte Rolex-uri folosite la începutul lunii septembrie. La Watches of Switzerland în SUA, diferenţa era de 42%. Între timp, la The 1916 Company, prima CPO faţă de non-CPO era de numai 15%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Maib a fost desemnată una dintre cele mai inovatoare instituții financiare din Europa Centrală și de Est în cadrul prestigiosului program „The Innovators 2025”, desfășurat de publicația internațională Global Finance. Recunoașterea a fost acordată pentru proiectul „Bancassurance”, dezvoltat în parteneriat cu Donaris VIG, parte a Vienna Insurance Group (VIG) – o soluție modernă și digitală ce integrează servicii bancare și de asigurare într-un ecosistem financiar unitar și ușor de utilizat.

Premiul evidențiază realizările maib și abordarea inovatoare în digitalizarea serviciilor financiare, precum și dedicația liderului sectorului bancar de a crea experiențe complete, rapide și digitale pentru clientul modern. Bancassurance de la maib oferă:

  • Asigurare de Protecție a Creditului (CPI) – care acoperă plata ratelor în caz de îmbolnăvire sau pierderea locului de muncă, protejând clientul și familia sa de stres financiar, procesul fiind end-to-end, de la contractarea creditului la despăgubire, nemijlocit prin aplicația maibank.
  • Asigurări RCA și Carte Verde – achiziționate direct în maibank pentru automobilul personal sau altă mașină;
  • Asigurări de călătorie – achiziționate simplu și rapid din aplicația maibank.

Toate acestea au fost gândite pentru a oferi un plus de protecție clienților, a crea mai multă comoditate, oriunde s-ar afla și orice necesitate de asigurare ar avea.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să primim acest prestigios premiu internațional, care reconfirmă angajamentul nostru ferm pentru inovație și transformare digitală. Distincția acordată de Global Finance pentru soluția Bancassurance și aprecierea la nivel regional reflectă viziunea noastră de a construi un ecosistem financiar integrat, în care serviciile bancare și de asigurare se completează natural și intuitiv. În parteneriat cu Donaris VIG, am reușit să simplificăm procese complexe, să oferim protecție financiară inteligentă și să aducem tehnologia mai aproape de oameni, acționând cu grijă pentru clienții noștri. Le mulțumim experților Global Finance pentru această apreciere, partenerilor Donaris VIG – pentru inovațiile pe care le implementăm împreună în Republica Moldova și echipei maib – pentru dedicația continuă față de inovație, pentru centrarea pe client și pe experiențele pe care le creăm.”

Dezvoltarea proiectului a fost posibilă datorită colaborării cu Donaris VIG, companie care aduce în Moldova expertiza internațională a Vienna Insurance Group în digitalizarea serviciilor de asigurare.

Andrei Plămădeală, Director Financiar și Membru al Consiliului de Administrație Donaris VIG, a punctat:

„Suntem onorați să fim parteneri ai maib într-o colaborare strategică ce reflectă angajamentul nostru comun pentru inovație, digitalizare și excelență în serviciile dedicate clienților. Ca parte a Vienna Insurance Group, Donaris VIG beneficiază de acces la cele mai bune practici internaționale din domeniul asigurărilor, pe care le adaptăm constant pentru a răspunde cât mai bine nevoilor clienților din Republica Moldova.

Expertiza solidă a VIG, îmbinată cu spiritul inovator al maib, contribuie activ la transformarea și modernizarea pieței financiare locale. Prin Donaris VIG, clienții aleg încrederea, transparența și accesul facil la servicii de calitate. Ne propunem să fim mereu aproape de nevoile lor, oferind soluții eficiente și relevante, construite pe realitățile pieței locale”.

Global Finance a evidențiat în acest an organizațiile care revoluționează industria financiară prin soluții digitale, plăți în timp real, tehnologii blockchain și aplicații AI. Selecțiile au fost realizate de consiliul editorial al publicației, cu contribuția jurnaliștilor specializați, pe baza aplicațiilor oficiale depuse.

Raportul complet despre „The Innovators 2025” va fi publicat în ediția din luna iunie a revistei Global Finance, atât în format tipărit, cât și digital, pe GFMag.com.

Amintim că anul acesta Global Finance a desemnat maib ca Cea mai bună bancă din Moldova pentru 2025 și Cea mai bună bancă pentru finanțare sustenabilă.

Tu conduci. maib

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU