Castel Mimi se aliniază marilor producători de vinuri din lume care îmbuteliază vinul în sticle PET

10 Oct. 2024, 14:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Oct. 2024, 14:52 // Actual //  bani.md

În ultima perioadă, Castel Mimi este lider în Moldova în dezvoltarea unei afaceri durabile și atitudinii prietenoase pentru mediu. A devenit prima vinărie în Moldova care a început să folosească sticle alternative pentru îmbutelierea vinurilor.

Vinurile din seria Climate Smart Packing nu au ieșit încă pe piață, dar deja au câștigat medalii de aur la prestigiosul concurs de degustare MUNDUS VINI Summer Tasting` 2024, desfăşurat în Germania, scrie jurnalista de vinuri Anghelina Taran în blogul său Wine and Spirits.

Una dintre tendințele globale din industria vinului este reducerea amprentei de carbon, precum şi eficientizarea energiei consumate la producerea sticlei și transportarea vinului îmbuteliat. Pentru ca producția și comercializarea vinului să devină sustenabilă, trebuie create şi ambalaje alternative. Dacă acesta este ușor şi poate fi reciclat, atunci și vinul poate fi produs și transportat sustenabil.

Noile opțiuni alternative de ambalare devin foarte cunoscute pe piețele de vinuri mature, numite inovatoare. Printre ele se numără țările scandinave, Marea Britanie și Canada. Între 75% și 100% dintre comercianții acestor țări sunt gata să vândă vinuri în ambalaje alternative, în magazinele lor.

Urmând aceste tendințe, Castel Mimi a luat decizia de a trece la o nouă etapă îndrăzneaţă în producerea vinurilor şi a devenit astfel, prima vinărie din Republica Moldova care a început îmbutelierea vinurilor în sticle din material alternative. Sunt fabricate din PET de calitate înaltă, în Suedia, sunt asemănătoare cu sticlele obișnuite și sunt sigilate cu Twist & Plopp + Long Cap.

Anghelina Taran scrie  că ambalajele alternative au avantaje atât pentru producătorul de vinuri, cât şi pentru consumatori. Vinurile Climate Smart Packing sunt foarte comode pentru a fi luate la un picnic în natură, deoarece nu sunt grele, ocupă mai puțin spațiu având un volum standard de 750 ml, nu există riscul ca sticla să se spargă şi să vă răniţi sau pierdeţi vinul, iar un alt avantaj este că în sticle PET vinul se răceşte mult mai repede prin scufundarea în apă rece sau gheaţă.

Noua Serie Climate Smart Packing conţine trei vinuri: Sauvignon Blanc, 2023, Merlot Rose, 2023 şi Cabernet Sauvignon, 2022. Primele două vinuri au câștigat medalii de AUR la prestigiosul concurs de degustare din Germania — MUNDUS VINI Summer Tasting`2024.

Vinurile Castel Mimi din Seria Smart Packing au fost degustate şi de către preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Moldova, Mihai Druţă. Degustatorul etalon a analizat atât sticlele PET, cât şi vinurile, şi a felicitat Castel Mimi pentru această inovaţie în industria vinicolă din Republica Moldova. Mai jos vă prezentăm comentariile sommelierului pe fiecare vin în parte:

 

Sauvignon Blanc „O culoare limpede, cristalină, strălucitoare. O aromă prospătă. O aromă care te face să guști acest vin, te captează. O aromă neobișnuită pentru sticlele PET. Iar gustul este unul proaspăt, ușor”.

Merlot Ros 2023 „Un vin cu o culoare foarte plăcută, limpede, strălucitoare. Gustul este plăcut, lejer, cu un postgust destul de ușor dulciu. Acest vin se asociază perfect cu salate, mâncăruri din pește”.

Cabernet Sauvignon 2022 „În aromă simțim foarte bine coacăza neagră, niște nuanțe de condimente, piper negru. Iar în gust, este un gust plin, echilibrat, nu este un gust foarte greoi”, afirmă sommelierul.

Seria Smart Packing poate fi găsită deocamdată în magazinul Castel Mimi, iar în curând urmează să ajungă şi în retail. Primele loturi au fost deja exportate în România şi Norvegia, iar vinificatorul planifică să ajungă cu ele şi în Suedia, Olanda, Canada și Statele Unite ale Americii.

Realitatea Live

10 Oct. 2024, 17:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Oct. 2024, 17:14 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Germania se confruntă cu al doilea an de recesiune, pentru prima dată de la începutul aniilor 2000’, scrie FT.

Prognoza actualizată a guvernului arată că economia Germaniei se va contracta cu 0,2% în acest. „Situaţia nu este una bună. Începând din 2018 economia Germaniei nu mai merge bine”, a declarat  Robert Habeck, ministrul german al economiei.

În urmă cu doar câteva luni prognoza arată că economia va creşte cu 0,3% în acest an.

Economia a fost încetinită de creşterea dobânzilor, inflaţie şi incertitudinea din mediul politic, care au redus cererea şi au slăbit investiţiile. Companiile se plâng de costul mare al energiei şi al forţei de muncă.

Dacă prognozele ministerului se vor dovedi a fi corecte, Germania va traversa al doilea an de recesiune din ultimii 20 de ani. Astfel, în 2023 economia s-a contractat cu 0,3%, lucru nemaîntâlnit din 2002 şi 2003, când a economia scăzut cu 0,2%, respectiv 0,3%.

Totuşi, Robert Habeck a mai afirmat că economia va creşte cu 1,1% în 2025 şi 1,6% în 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău