Date alarmante: În anul 2023, din cauza violenței în familie, 21 de femei și-au pierdut viața în Moldova

11 Oct. 2024, 09:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2024, 09:22 // Actual //  bani.md

Statistici alarmante în Republica Moldova. În anul 2023, din cauza violenței în familie, 21 de femei și-au pierdut viața. Informația a fost făcută publică de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Daniela Misail-Nichitin, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, ediția de joi, 10 octombrie 2024, difuzată la RLIVE TV.

Cu regret, încă înregistrăm cazuri de vătămare corporală gravă și decese. În 2023, au fost înregistrate 21 de femei care și-au pierdut viața urmare a violenței în familie. Totodată, aceste cazuri de deces sau vătămare corporală gravă sunt analizate pe platforma Comisiei de analiză și monitorizare a cazurilor soldate de deces și vătămare corporală gravă. Este comisia secretariatul căreia este asigurat de Ministerul Afacerilor Interne și scopul acestei este de a analiza obiectiv fiecare caz în parte astfel încât să putem toate autoritățile centrale dar și reprezentanții societății civile care sunt membrii acestei comisii să venim cu îmbunătățiri ale mecanismului de răspuns la cazurile de violență în familie”, a menționat Daniela Misail-Nichitin.

În Republica Moldova, violența de orice formă și grad este interzisă prin lege. Actele de violență trebuie raportate la Poliție sau la numărul de urgență 112. În același timp, victimele sunt îndemnate să apeleze după ajutor la Centrul de Justiție Familială al Polițieiun serviciu non-stop de tip multi-disciplinar, cu toți specialiștii în același spațiu, destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale agresate de către partenerul intim, soț sau alte persoane.

 Scopul Centrului este de a asigura un răspuns intersectorial prompt la cazurile de violență față de victime, centrat pe necesitățile acestora, prin oferirea serviciilor de asistență specializată, protecție și accesul la justiție prin prestarea serviciilor integrate sub același acoperiș.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO