Moldova va începe să întoarcă banii împrumutați de la UE abia peste 10 ani. Rata dobânzii și condițiile

11 Oct. 2024, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2024, 16:33 // Actual //  bani.md

Republica Moldova va începe să ramburseze creditele contractate în contextul sprijinului de 1,8 miliarde de euro, acordat de UE, abia peste zece ani. Din suma totală, circa 300 de milioane de euro sunt granturi, iar restul – împrumuturi la condiții avantajoase.

Conform Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, perioada de rambursare va constitui până la 40 de ani. Rata dobânzii, indicativ 3%, este mult mai mică decât cea la care Moldova ar putea accesa acum credite.

Banii urmează să fie utilizați pentru consolidarea infrastructurii, securitate energetică și interconexiuni cu UE, construcția a două spitale la Cahul și Bălți. De asemenea, o parte din bani va fi alocată pentru a sprijini afacerile, de aceștia urmând să beneficieze circa 25.000 de întreprinderi, inclusiv mici.

Acest ajutor este rezultatul aproape a unui an de lucru, din momentul în care Comisia Europeană a propus Consiliului în decembrie anul trecut să deschidă negocierile de aderare, iar Consiliul a luat această decizie, iată de atunci s-au început eforturile pe care le-am depus atât la Bruxelles, cât și la Chișinău. Am avut multe vizite, acum este momentul când acest instrument a fost definitivat și a putut fi anunțat publicului”, explica anterior Cristina Gherasimov.

Amintim că ajutorul de 1,8 miliarde de euro pentru Moldova a fost anunțat joi, 10 octombrie 2024, de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Banii sunt alocați pentru 3 ani, prin intermediul unui mecanism similar celui aplicat în privința statelor balcanice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Oct. 2024, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 08:32 // Actual //  Ursu Victor

Singurul operator de import și export de energie electrică din Rusia, PAO „Inter RAO”, explorează posibilitatea importului de energie din Georgia și Azerbaidjan pentru a compensa avariile survenite la mai multe centrale electrice, a declarat Alexandrina Panina, membru al consiliului de administrație al companiei.

„Am solicitat celor două țări, Azerbaidjan și Georgia, să vedem dacă pot furniza energie în perioadele de avarie, câte 300 MW. Până acum nu am primit un răspuns”, a declarat Panina pentru Interfax.

La mijlocul lunii iulie, în urma unei avarii la centrala nucleară de la Rostov, aproximativ 2,5 milioane de persoane au rămas fără electricitate în sudul Rusiei timp de câteva zile. După incident, în mai multe regiuni, inclusiv Krasnodar, Rostov-pe-Don, Kabardino-Balkaria și Crimeea, au fost introduse întreruperi de curent programate.

Conform declarațiilor Rosatom, unul dintre reactoarele centralei de la Rostov a fost oprit automat din cauza unor defecțiuni la turbogenerator.

Centrala nucleară de la Rostov, situată lângă Volgodonsk, are patru reactoare și este cea mai mare din sudul Rusiei, cu o capacitate de 4 GW. Aceasta se numără printre primele trei centrale din Rusia ca producție de energie și alimentează regiunile sudice și Caucazul de Nord, cu o populație de peste 26 de milioane de oameni.

Întreruperile masive de curent au început în regiunea Krasnodar la începutul lunii iulie. Cea mai gravă avarie a avut loc pe 9 iulie, lăsând 325.000 de locuitori din Kuban fără electricitate. Ministerul Energiei a explicat că incidentul a fost cauzat de „un consum ridicat de energie, determinat de temperaturile ridicate din timpul verii”: oamenii au utilizat intens aparatele de aer condiționat și ventilatoarele, suprasolicitând astfel rețelele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău