Viitorul Republicii Moldova: Condiții moderne pentru 900 de copii care frecventează școala și grădinița din Târnova

16 Oct. 2024, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Oct. 2024, 10:43 // Actual //  bani.md

Locuitorii satului Târnova, raionul Edineț, își pot trimite în siguranță copiii la studii, fără a-și face griji pentru viața și sănătatea lor. Acoperișul gimnaziului, care anterior curgea și era periculos atât pentru elevi, cât și pentru profesori, a fost reparat datorită Poloniei. În plus, mai devreme școala, cu ajutorul Varșoviei, a reconstruit toaletele, fiind create condiții moderne pentru copii, scrie nordnews.md. 

„În primul rând, s-au schimbat condițiile pentru elevi și profesori. Au condiții mai bune pentru muncă și petrecerea timpului liber. Nu se scurge nimic, nu mai există pericol de rănire, așa-numita vătămare corporală. Plus că arată frumos. Instituția a fost dotată cu 2 blocuri sanitare cu 6 chiuvete, 6 toalete pentru băieți și fete separat, care creează condiții mai bune pentru igiena personală, pentru igiena copiilor și pentru sănătatea acestora”, a explicat Dinu Lupuleac, directorul gimnaziului din Târnova.

 

„În 2019, am construit un bloc sanitar în gimnaziu, care este folosit de personalul și elevii instituției. Valoarea proiectului la acea vreme era de 10.000 de euro”, a subliniat Cornelia Rusu, primar de Târnova, raionul Edineț.

Gimnaziul are 850 de elevi, iar grădinița locală „Ghiocel”, frecventată de 57 de copii, a devenit una dintre cele mai moderne instituții din nordul Moldovei. Cu sprijin românesc, întreaga clădire a fost restaurată, acoperișul a fost refăcut, au fost instalate conducte de apă, iar pereții au fost izolați.

Lucrătorii grădiniței sunt bucuroși că au acum posibilitatea de a folosi apa și de a lucra cu copiii în condiții îmbunătățite.

„Condițiile erau mult mai rele, nu era apă, duceam apă în găleți, spălam vase, îngrijirea copiilor era incomodă, ieșeam afară la toaletă. Iarna eram nevoiți să culcăm copiii în aceeași cameră în care făceam cursurile, deoarece încălzirea era de la sobă.  Acum sunt toate condițiile, copiii se simt mai bine și ne este mai ușor să muncim , a declarat Galina Diaconița, educatoare la grădiniță.

„În 2015, am participat la un program de investiții sociale din Moldova, proiectul nostru a câștigat. Valoarea inițială a acestuia a fost de 1.500.000 de lei, după care a existat o continuare de 1.200.000 de lei, astfel încât costul final al proiectului a fost de 2.700.000 de lei. Rezultatul este clădirea pe care o vedeți în fundal. Banii au fost donați de guvernul României, căruia îi suntem foarte recunoscători. Nu știu în ce stare ar fi aceste clădiri mari și importante pentru noi, dacă nu am fi avut acești bani”, a spus Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova, raionul Edineț.

Cu ajutorul sprijinului internațional, satul Târnova a fost capabil să reconstruiască infrastructura socială. Acest lucru a devenit posibil datorită sprijinului familiei europene.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală