Locuitorii satului Târnova, raionul Edineț, își pot trimite în siguranță copiii la studii, fără a-și face griji pentru viața și sănătatea lor. Acoperișul gimnaziului, care anterior curgea și era periculos atât pentru elevi, cât și pentru profesori, a fost reparat datorită Poloniei. În plus, mai devreme școala, cu ajutorul Varșoviei, a reconstruit toaletele, fiind create condiții moderne pentru copii, scrie nordnews.md.
„În primul rând, s-au schimbat condițiile pentru elevi și profesori. Au condiții mai bune pentru muncă și petrecerea timpului liber. Nu se scurge nimic, nu mai există pericol de rănire, așa-numita vătămare corporală. Plus că arată frumos. Instituția a fost dotată cu 2 blocuri sanitare cu 6 chiuvete, 6 toalete pentru băieți și fete separat, care creează condiții mai bune pentru igiena personală, pentru igiena copiilor și pentru sănătatea acestora”, a explicat Dinu Lupuleac, directorul gimnaziului din Târnova.
„În 2019, am construit un bloc sanitar în gimnaziu, care este folosit de personalul și elevii instituției. Valoarea proiectului la acea vreme era de 10.000 de euro”, a subliniat Cornelia Rusu, primar de Târnova, raionul Edineț.
Gimnaziul are 850 de elevi, iar grădinița locală „Ghiocel”, frecventată de 57 de copii, a devenit una dintre cele mai moderne instituții din nordul Moldovei. Cu sprijin românesc, întreaga clădire a fost restaurată, acoperișul a fost refăcut, au fost instalate conducte de apă, iar pereții au fost izolați.
Lucrătorii grădiniței sunt bucuroși că au acum posibilitatea de a folosi apa și de a lucra cu copiii în condiții îmbunătățite.
„Condițiile erau mult mai rele, nu era apă, duceam apă în găleți, spălam vase, îngrijirea copiilor era incomodă, ieșeam afară la toaletă. Iarna eram nevoiți să culcăm copiii în aceeași cameră în care făceam cursurile, deoarece încălzirea era de la sobă. Acum sunt toate condițiile, copiii se simt mai bine și ne este mai ușor să muncim , a declarat Galina Diaconița, educatoare la grădiniță.
„În 2015, am participat la un program de investiții sociale din Moldova, proiectul nostru a câștigat. Valoarea inițială a acestuia a fost de 1.500.000 de lei, după care a existat o continuare de 1.200.000 de lei, astfel încât costul final al proiectului a fost de 2.700.000 de lei. Rezultatul este clădirea pe care o vedeți în fundal. Banii au fost donați de guvernul României, căruia îi suntem foarte recunoscători. Nu știu în ce stare ar fi aceste clădiri mari și importante pentru noi, dacă nu am fi avut acești bani”, a spus Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova, raionul Edineț.
Cu ajutorul sprijinului internațional, satul Târnova a fost capabil să reconstruiască infrastructura socială. Acest lucru a devenit posibil datorită sprijinului familiei europene.