Kazakhstan refuză să ajute Rusia să ocolească sancțiunile

24 Oct. 2024, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Kazakhstan se opun utilizării teritoriului țării pentru ocolirea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, a declarat Roman Vasilenko, adjunctul șefului Ministerului Afacerilor Externe al republicii. „Kazakhstan nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei și nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale. Totuși, nu dorim ca teritoriul nostru să fie folosit pentru a ocoli aceste sancțiuni,” a afirmat Vasilenko într-un interviu acordat agenției poloneze de știri RAR, citat de TASS.

Potrivit acestuia, poziția Astanei este „cunoscută și clară” pentru toate părțile interesate și este înțeleasă atât în Rusia, cât și în Occident. Vasilenko a subliniat că se iau toate măsurile necesare pentru a preveni ocolirea sancțiunilor, având în vedere că republica „nu dorește impunerea de sancțiuni secundare.” De asemenea, el a menționat că relațiile bilaterale dintre Astana și Moscova nu prezintă „probleme,” dar există „diverse chestiuni,” având în vedere că relațiile dintre cele două state vecine sunt „foarte variate.”

Anterior, Serik Jumangarin, adjunctul prim-ministrului Kazakhstanului, a declarat că Astana nu susține sancțiunile împotriva Rusiei, dar le respectă, „pentru că este avantajos din punct de vedere economic.” „Avem o economie mică, așa că, în mod natural, nu putem rezista presiunii sancțiunilor,” a explicat Jumangarin. El a adăugat ulterior că autoritățile din Kazakhstan nu vor „respecta orb sancțiunile” impuse Rusiei, dacă acestea ar afecta interesele companiilor kazahstaneze. „Nu vom permite ca producătorii noștri să fie împiedicați să facă comerț,” a afirmat Jumangarin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Oct. 2024, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 13:29 // Actual //  Ursu Victor

În urma blocării accesului la platforma Youtube, autoritățile ruse au înregistrat o creștere dramatică a cheltuielilor pentru servicii VPN, cu bugetul alocat pentru aceste achiziții ajungând la 14,1 miliarde de ruble în primele nouă luni ale anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 683% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de serviciul „Контур. Закупки” și publicate de „Коммерсант”.

Majoritatea acestor cheltuieli au fost făcute de Departamentul de Tehnologii Informaționale (DIT) din Moscova, care a semnat trei contracte în valoare de 9,8 miliarde de ruble. Numărul total de licitații pentru VPN a crescut cu 20%, atingând 490.

În același timp, companiile de stat au cheltuit 311 milioane de ruble pentru servicii VPN, înregistrând o creștere de 122% comparativ cu anul precedent. Numărul achizițiilor a crescut cu o treime, ajungând la 56.

Serviciile contractate vor fi furnizate în perioada 2024-2026, cu furnizori precum „Акадо телеком”, „Ситроникс” și „Ростелеком”. Reprezentanții acestor companii nu au comentat informațiile.

Un expert de la „Контур. Закупок”, Vasilii Danilchik, a menționat că achizițiile de VPN în Rusia se desfășoară prin proceduri închise, fiind accesibile doar anumitor servicii guvernamentale legate de securitatea națională.

Vladimir Volkov, vicepreședinte al „Ростелеком”, a asociat cererea crescută de servicii VPN cu preocupările privind securitatea infrastructurii IT, pe fondul unui număr tot mai mare de atacuri DDoS și tentative de furt de date personale.

Roskomeadzor, agenția responsabilă cu reglementarea comunicării în Rusia, a blocat serviciile VPN încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Aceasta acționează pe baza legii „O comunicare”, care permite interzicerea serviciilor care nu filtrează informațiile ilegale.

Până în 2030, Roskomnadzor intenționează să aloce 59 de miliarde de ruble pentru modernizarea echipamentelor tehnice destinate combaterii amenințărilor, care permit blocarea resurselor internet în spațiul rus. Această modernizare ar putea reduce eficiența serviciilor VPN, complicând accesul la conținutul interzis, dar nu îl va elimina complet, conform experților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău