24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale

28 Oct. 2024, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2024, 17:34 // Actual //  bani.md

La începutul acestui an, 8 organizații ale societății civile au lansat proiecte locale menite să întărească rolul societății civile și să aducă un impact pozitiv în comunitățile lor.  Inițiativele au fost finanțate de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic”. Una dintre aceste organizații este Asociaţia Obştească ,,Echipa Verde” din satul Vișniovca, raionul Cantemir, care a realizat proiectul „Costum Național-Unitate și Tradiție”, pentru cei 24 de copii din localitate, membri ai Ansamblului „Opincuţa”.

„Este un proiect care promovează tradițiile populare ale locului, ale neamului nostru moldovensesc. Am ales acest proiect în special pentru elevii din instituția noastră, care nu aveau la moment costume naţionale specifice locului și erau unele vechi, și de obicei când aveam activități extrașcolare, sau unde trebuia să participăm la unele festivaluri, trebuia să împrumutăm aceste costume de la Casa de Cultură din localitate sau chiar din localitățile vecine”, spune Tatiana Saviţchi, coordonatoare de proiecte, Asociaţia Obştească „Echipa Verde”.

În cadrul proiectului au fost achiziționate 24 de costume populare de diferite vârste – 12 pentru fete şi 12 pentru băieţi. Pe lângă asta, colectivul folcloric s-a ales şi cu o boxă portabilă, dar şi microfoane.

„În cadrul programului desfășurat de Centrul CONTACT, au fost finanțate 8 organizații non-guvertamentale, una dintre aceasta este aici la Vișniovca. Este vorba despre organizația obștească ,,Echipa Verde”, care a desfășurat proiectul „Costum Național-Unitate și Tradiție”. Alături de ei am încercat să transmitem copiilor informație despre valorile, cultura și tradițiile moldovenești. Aceste costume nu doar că le ajută să intre în rol mai bine, dar și să transmită această valoare mai departe”, susţine Anişoara Bezărău, manageră de Grant, Centrul CONTACT.

 

Proiectele culturale precum este cel din Vişniovca, raionul Cantemir, vin să promoveze tradiţiile noastre autentice şi să insufle tinerei generaţii dragostea pentru cultură și comunitate.

„Am studiat istoria, sunt istoric de profesie, şi ştiu că istoria, tradiţiile şi viitorul merg mână în mână. Trebuie să ne cunoaştem tradiţiile, să le păstrăm, pentru un viitor nou împreună. Patrimoniul cultural pe care îl aveţi este important şi vă mulţumesc că protejaţi aceste tradiţii valoroase de care puteţi fi mândri. Sunt încrezătoare că le veţi promova şi răspândi şi în Europa”, susţine Verena Zell, șefa Cooperării pentru Dezvoltare, Ambasada Republicii Federale Germane în Republica Moldova.

Acest video este realizat de Centrul CONTACT în cadrul proiectului „Societate civilă puternică pentru dezvoltare locală” finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

Realitatea Live

28 Oct. 2024, 16:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Oct. 2024, 16:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

La Moldovagaz, salariile excepțional de mari și angajarea pe bază de relații au stârnit nemulțumiri. Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, a declarat în cadrul unei emisiuni la RliveTV că își donează o parte din salariu, pe care îl consideră exagerat. Este vorba de o remunerare lunară de 120 de mii de lei. „Din salariul meu de la Moldovagaz îmi las 30 de mii de lei, iar 30 de mii îi donez lui Tudor Șoitu (fost membru al Curții de Conturi n.a, care potrivit lui Tofilat îl ajută la analizele din domeniul energetic), iar jumătate din bani îi donez armatei ucrainene,” a spus acesta.

Tofilat a încercat să remedieze situația propunând la Adunarea Acționarilor din 29 mai un proiect care să reducă aceste salarii, subliniind că în România salariile în domeniu sunt de aproximativ 4000-4500 de euro. Propunerea a fost respinsă de Gazprom, astfel că Tofilat și-a donat jumătate din salariu armatei ucrainene, așa cum a promis.

„În oficiul central al Moldovagaz au fost angajați cunoscuți, prieteni, care primesc salarii fabuloase, în timp ce angajații de rând primesc doar 8-9 mii de lei”, a adăugat Tofilat.

El a subliniat că după alegeri speră să aducă schimbări care să asigure salarii decente pentru cei care muncesc și să elimine „trântorii” din companie, deși, spune el, există puțină dorință în acest sens.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău