Energocom a cumpărat 3,5 milioane MWh și le-a vândut către Moldovagaz

05 Nov. 2024, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Nov. 2024, 09:45 // Actual //  Ursu Victor

În perioada iulie-septembrie 2024, SA Energocom a achiziționat aproximativ 3,5 milioane MWh de gaze naturale de pe piața europeană, echivalentul a circa 329.000.000 metri cubi. Majoritatea, respectiv 3 milioane MWh (284.678.000 metri cubi), a fost destinată SA Moldovagaz pentru consumul curent și pentru stocuri de iarnă.

Prețul mediu ponderat al gazelor procurate a fost de 35,25 EUR/MWh, echivalentul a 404,92 USD per 1.000 metri cubi, utilizând fonduri din grantul oferit de Guvernul Norvegiei, un credit de la BERD și surse proprii Energocom. Pentru aceste achiziții, compania a organizat 42 de licitații, cu până la nouă companii europene participante pe rundă. În urma acestor licitații, 12 runde s-au finalizat prin contracte de livrare.

Din totalul achizițiilor, 535.000 MWh de gaze (circa 50 de milioane metri cubi) au fost stocați în România pentru rezerve de securitate. Aceste stocuri reprezintă 15% din consumul anual, asigurând o rezervă pentru situații excepționale.

În primele nouă luni ale anului, Energocom a achiziționat un total de 4,4 milioane MWh (413.000.000 metri cubi), dintre care trei sferturi provin de la companii din România și de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Compania a semnat contracte cu opt entități comerciale din România, Grecia, Austria și Elveția.

Vânzările către Moldovagaz au avut loc pe platforma administrată de BRM EST Moldova, subsidiara locală a BRM, care gestionează platforma de tranzacționare a gazelor din Chișinău. În contextul viitoarei obligații, din 1 ianuarie 2025, ca toți consumatorii mari să achiziționeze gaze de pe piața liberă, tot mai mulți agenți economici optează deja pentru tranzacționarea pe BRM EST Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Nov. 2024, 12:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
05 Nov. 2024, 12:14 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În viața financiară a oricărei persoane, pot apărea situații de criză, iar dacă în acest context mai există și credite de plătit, este esențial să se elaboreze un plan urgent de ieșire din criză, conform recomandărilor Băncii Naționale a Moldovei. Există numeroase cauze care pot face imposibilă plata unui credit, inclusiv șomajul, accidentele sau scăderea veniturilor. De asemenea, creșterea dobânzilor și a altor cheltuieli familiale pot agrava situația financiară, făcând plata ratelor lunare extrem de dificilă.

Băncile analizează amănunțit situația financiară a clienților înainte de a acorda un credit, dar nu pot anticipa toate circumstanțele neprevăzute, cum ar fi crizele economice sau sociale. În fața unor dificultăți financiare, este important ca debitorii să monitorizeze atent inflația și să fie conștienți de impactul acesteia asupra ratelor de credit.

Când se confruntă cu probleme financiare, primul pas recomandat este contactarea băncii. Este esențial ca măsurile de remediere să fie solicitate înainte ca creditul să devină restant. Restructurarea creditului poate fi o soluție, dar procesul necesită timp și implicare.

Specialiștii BNM subliniază că, în cazul în care dificultățile sunt temporare, reducerea cheltuielilor curente și căutarea unor soluții de finanțare temporară, precum împrumuturi de la familie sau prieteni, pot ajuta. Pe de altă parte, dacă problemele financiare sunt persistente, vânzarea unor bunuri mai puțin esențiale pentru a genera lichidități și achitarea anticipată a unei părți din credit pot fi măsuri eficiente.

În ultimele luni, Banca Națională a observat o creștere a cazurilor în care debitorii întâmpină dificultăți în plata ratelor. Este crucial ca persoanele afectate să nu aștepte un miracol și să evite să ia credite suplimentare care ar putea agrava și mai mult situația. În schimb, trebuie să analizeze bugetul, să exploreze opțiuni de venit suplimentar, să consulte specialiști financiari și să colaboreze activ cu instituția financiară pentru a găsi soluții viabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău