Moldovenii care uită să-și plătească rovinieta scapă de amendă cu o nouă perioadă de grație

06 Nov. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Nov. 2024, 10:04 // Actual //  Ursu Victor

Șoferii care omit să achite rovinieta în ziua în curs o vor putea plăti până la sfârșitul zilei următoare, evitând astfel amenzile. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care introduce această perioadă de grație.

Noua prevedere, adoptată de Camera Deputaților în unanimitate pe 8 octombrie, permite achitarea rovinietei până cel târziu la ora 24:00 a zilei următoare. Legea, inițiată de Sorin Moldovan (PNL), intră în vigoare la 1 ianuarie 2026.

„Această modificare vine în ajutorul șoferilor care, din neatenție, nu au plătit taxa de drum și s-au trezit cu amendă acasă,” a declarat Moldovan. Sistemul de plată online, implementat recent, facilitează și mai mult achitarea acestei taxe.

Un alt exemplu de flexibilitate este taxa de pod de la Fetești, unde plata se poate efectua până la 24 de ore după trecere.

Conform legii, rovinieta trebuie achitată înainte de a circula pe drumurile naționale din România, fiind disponibilă în variante de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful pentru un autoturism pentru un an este de 28 de euro, iar amenzile pentru lipsa acesteia pornesc de la 275 de lei pentru autoturisme și cresc până la 23.800 de lei pentru vehiculele de mare tonaj.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 11:12 // Actual //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să introducă restricții stricte privind fragmentarea plăților și transferurilor valutare, în încercarea de a preveni eludarea reglementărilor financiare. Un nou proiect de regulament propune completarea cadrului normativ cu noțiunea de „fragmentarea plăților/transferurilor,” definită ca fracționarea intenționată a unei sume totale în tranșe mai mici de 10.000 de euro, cu scopul de a evita obținerea autorizației BNM sau prezentarea documentelor justificative prevăzute de Legea nr. 62/2008.

Potrivit BNM, practica fragmentării plăților reprezintă o modalitate prin care unele persoane fizice și juridice încearcă să ocolească cerințele legale, afectând transparența tranzacțiilor financiare.

Conform proiectului, prestatorii de servicii de plată rezidenți (SPR) vor avea obligația să prevină astfel de practici. Ei vor trebui să refuze efectuarea oricărei plăți sau transfer în cazul constatării unei tentative de fragmentare a sumelor.

Propunerea urmărește să întărească măsurile de combatere a evaziunii financiare și să asigure conformitatea cu normele internaționale în domeniul operațiunilor valutare. Autoritățile financiare așteaptă acum opiniile părților interesate înainte de a finaliza și adopta regulamentul.

Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu al BNM de a consolida transparența și siguranța sistemului financiar din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală