A fost rectificat bugetul! Deficitul ajunge la 16,7 miliarde de lei

05 Iul. 2024, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2024, 09:00 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat în prima lectură rectificarea la Legea bugetului de stat pentru anul 2024, majorând deficitul bugetar cu 7,6%, până la 16 miliarde 777,8 milioane de lei. Conform documentului, partea de venituri a bugetului de stat pentru 2024 urmează să fie redusă cu 801,46 milioane de lei, de la 66 miliarde 632 milioane lei la 65 miliarde 830,54 milioane lei (-1,2%), iar partea de cheltuieli va crește cu 386,34 milioane lei, ajungând la 82 miliarde 608,34 milioane lei (+0,5%).

Potrivit Ministerului Finanțelor, modificările sunt necesare pentru a ajusta indicatorii bugetari privind veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar, în conformitate cu noua prognoză a indicatorilor macroeconomici pentru anul 2024 și evoluția execuției bugetului de stat pentru primele 5 luni ale anului. Colectarea veniturilor din impozite directe și indirecte a scăzut, reflectând o redresare economică mai lentă decât se preconiza inițial și măsurile de politică fiscală aplicate începând cu 2023.

Rectificarea bugetară include creșteri ale alocărilor pentru asistența medicală, asigurările sociale, educație, infrastructură și agricultură. Fondul rutier pentru repararea și întreținerea drumurilor, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru acordarea de compensații energetice, și alocațiile pentru copii vor primi fonduri suplimentare. De asemenea, vor fi majorate sumele pentru plata personalului din instituțiile de învățământ și școlile sportive locale.

Ministerul Finanțelor a precizat că veniturile din impozite și taxe urmează să fie reduse cu 904 milioane lei (-1,5%), până la 60 miliarde 194,9 milioane lei. Scăderi semnificative sunt prevăzute la veniturile din impozitul pe profit și TVA la mărfurile importate. În schimb, veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice, TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, și accizele la mărfurile importate sunt așteptate să crească.

Cheltuielile curente ale bugetului de stat pentru anul 2024 vor crește cu aproximativ 520,5 milioane lei (+0,7%), iar cheltuielile de capital vor scădea cu aproximativ 134,2 milioane lei (-2%). Alocările suplimentare vor include Fondul rutier, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, bugetul asigurărilor sociale de stat și transferurile către bugetele locale pentru asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ.

Cheltuielile aferente proiectelor finanțate din surse externe vor fi reduse, însă sunt prevăzute majorări pentru anumite proiecte, inclusiv finanțarea suplimentară a proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, „Învățământ superior” și măsuri de susținere în sectorul agricol.

Aceste modificări reflectă ajustările necesare pentru a asigura echilibrul bugetar și finanțarea adecvată a priorităților naționale, în contextul unei redresări economice mai lente decât se anticipa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 08:43 // Actual //  Lupu Eduard

Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 435,33 milioane USD. Acest volum reprezintă 11,5% din PIB. Reducerea a fost în mare parte cauzată de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 17,75 milioane USD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Intrările remiterilor din țările CSI s-au diminuat de 2,0 ori, reprezentând 8,9% din total, în timp ce cele din Uniunea Europeană au scăzut cu 0,4%, dar au rămas majoritare cu o pondere de 58,6% din totalul remiterilor. Pe de altă parte, remiterile din alte țări au înregistrat o creștere de 7,2%, având o pondere de 32,5% din totalul remiterilor personale.

În ceea ce privește remiterile personale plătite către nerezidenți, acestea au crescut cu 16,5%, datorită majorării transferurilor personale cu 12,70 milioane USD. Creșteri semnificative ale ieșirilor au fost înregistrate pentru Uniunea Europeană și alte țări. Remiterile către UE au crescut cu 24,4%, constituind 56,6% din total, iar cele către alte țări au crescut cu 27,6%, ajungând la 25,0% din total. Ieșirile destinate țărilor CSI s-au diminuat cu 11,2%, reprezentând 18,4% din totalul ieșirilor de remiteri personale.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău