A fost rectificat bugetul! Deficitul ajunge la 16,7 miliarde de lei

05 Iul. 2024, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2024, 09:00 // Actual //  bani.md

Parlamentul a adoptat în prima lectură rectificarea la Legea bugetului de stat pentru anul 2024, majorând deficitul bugetar cu 7,6%, până la 16 miliarde 777,8 milioane de lei. Conform documentului, partea de venituri a bugetului de stat pentru 2024 urmează să fie redusă cu 801,46 milioane de lei, de la 66 miliarde 632 milioane lei la 65 miliarde 830,54 milioane lei (-1,2%), iar partea de cheltuieli va crește cu 386,34 milioane lei, ajungând la 82 miliarde 608,34 milioane lei (+0,5%).

Potrivit Ministerului Finanțelor, modificările sunt necesare pentru a ajusta indicatorii bugetari privind veniturile, cheltuielile și deficitul bugetar, în conformitate cu noua prognoză a indicatorilor macroeconomici pentru anul 2024 și evoluția execuției bugetului de stat pentru primele 5 luni ale anului. Colectarea veniturilor din impozite directe și indirecte a scăzut, reflectând o redresare economică mai lentă decât se preconiza inițial și măsurile de politică fiscală aplicate începând cu 2023.

Rectificarea bugetară include creșteri ale alocărilor pentru asistența medicală, asigurările sociale, educație, infrastructură și agricultură. Fondul rutier pentru repararea și întreținerea drumurilor, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru acordarea de compensații energetice, și alocațiile pentru copii vor primi fonduri suplimentare. De asemenea, vor fi majorate sumele pentru plata personalului din instituțiile de învățământ și școlile sportive locale.

Ministerul Finanțelor a precizat că veniturile din impozite și taxe urmează să fie reduse cu 904 milioane lei (-1,5%), până la 60 miliarde 194,9 milioane lei. Scăderi semnificative sunt prevăzute la veniturile din impozitul pe profit și TVA la mărfurile importate. În schimb, veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice, TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, și accizele la mărfurile importate sunt așteptate să crească.

Cheltuielile curente ale bugetului de stat pentru anul 2024 vor crește cu aproximativ 520,5 milioane lei (+0,7%), iar cheltuielile de capital vor scădea cu aproximativ 134,2 milioane lei (-2%). Alocările suplimentare vor include Fondul rutier, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, bugetul asigurărilor sociale de stat și transferurile către bugetele locale pentru asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ.

Cheltuielile aferente proiectelor finanțate din surse externe vor fi reduse, însă sunt prevăzute majorări pentru anumite proiecte, inclusiv finanțarea suplimentară a proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, „Învățământ superior” și măsuri de susținere în sectorul agricol.

Aceste modificări reflectă ajustările necesare pentru a asigura echilibrul bugetar și finanțarea adecvată a priorităților naționale, în contextul unei redresări economice mai lente decât se anticipa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău