Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că Gazprom poate suspenda contractul cu Moldovagaz, în cazul neplății avansului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru.
Toate a achitările trebuie să se întâmple către data de 20 a fiecărei luni atât pentru perioada anterioară cât și avansul de 50% pentru luna în curs, în caz contrar va fi deconectată furnizarea gazelor naturale și chiar Gazprom își rezervă posibilitatea de a rezilia contractul cu Republica Moldova sau alte acțiuni prevăzute în contract”, a explicat Gavrilița.
Potrivit premierului, această scrisoare înseamnă o deviere de la practicile acceptate anterior care deși erau aceleași condiții de plată se acceptau devierile financiare atâta timp câte este necesar pentru ajustare tarifelor.
Ne-am confruntat cu o situație similară la sfârșitul anului trecut când Gazprom a venit cu amenințarea de deconectare în 48 de ore în cazul neplății avansului. Acum vedem aceste devieri de la practica obișnuită de acceptare a acestora și este probabil ca această practică să se repete și în luna februarie și de aceea este necesar să acționăm prompt, să avem toate instrumentele la dispoziție pentru asigurarea securității energetice a țării”, a mai spus Gavrilița.
Ulterior, întrebat dacă există o asemenea prevedere în contract, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul aceleiași conferințe, a negat acest lucru
În scrisoarea adresată către Moldovagaz se menționează despre sistarea pe data de 21 în cazul în care nu va fi achitat acest avans”, a menționat Spînu.
În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.
Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. Şi atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.