A murit Bernard Tapie, om de afaceri controversat și fost proprietar Adidas. Ce avere avea?

04 Oct. 2021, 11:07
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2021, 11:07 // Slider //  MD Bani

Controversatul om de afaceri Bernard Tapie, fostul proprietar al companiei Adidas și fost ministru socialist francez, a murit duminică, 3 octombrie, la ora 8:40, potrivit unui comunicat al familiei sale, anunţă RFI.

Potrivit informațiilor, Berdard Tapie și-a obținut averea la începutul carierei sale când lua companii falimentare și „dubioase”. Acesta a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa. A fost pentru scurt timp ministru al afacerilor urbane în guvernul lui Francois Mitterrand, în 1992. Tapie a fost găsit vinovat într-o serie de cazuri de corupţie şi fraudă fiscală şi a fost închis timp de cinci luni.

De asemenea, controversatul om de afaceri a apărut în spațiul public atunci când a cumpărat un iaht de 72 de metri şi a clubului de fotbal Olympique de Marseille, care a câştigat campionatul francez în perioada în care era proprietar.

După eliberarea din închisoare, în 1997, Tapie a adăugat showbiz-ul la diversele sale activităţi, încercând să joace teatru şi să găzduiască emisiuni radio şi TV. În 2012 a devenit, de asemenea, patron de presă, preluând cotidianul La Provence din sudul Franţei şi alte ziare.

A fost acuzat de fraudă

Un caz de fraudă l-a urmărit pe Tapie zeci de ani, implicând o tranzacţie extrem de controversată în valoare de 400 de milioane de euro acordată de o comisie guvernamentală de arbitraj, a cărei mărime a provocat o undă de şoc în Franţa. Comisia de arbitraj a considerat că Tapie a fost victima unei fraude atunci când şi-a vândut participaţia la compania Adidas în 1993 băncii franceze de stat Credit Lyonnais, care s-a dovedit că a subevaluat marca de îmbrăcăminte sportivă, scrie Aleph News.

Cazul a implicat-o şi pe Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe, care acum conduce Banca Centrală Europeană. Ea a fost găsită vinovată de „neglijenţă” în acest caz. Modul în care Lagarde a gestionat cazul a stârnit suspiciuni că fostul său şef, Nicolas Sarkozy, pe care Tapie l-a susţinut la alegerile prezidenţiale din 2007, era favorabil omului de afaceri – acuzaţii pe care Sarkozy le-a negat vehement.

În toamna anului trecut, procesul de fraudă al lui Tapie a fost amânat din motive de sănătate precară, deoarece acesta suferea de un dublu cancer la stomac şi de cancer la esofag.

Avere și afaceri

Averea omului de afaceri Bernard Tapie se estimează a fi între 5 și 8 milioane de dolari.

El a cumpărat retailerul sportiv german Adidas în 1990, ceea ce urma să dovedească căderea sa. De asemenea, în 1992 și-a vândut acțiunea majoritară a firmei prin banca franceză Credit Lyonnais.

Cu toate acestea, el a susținut că afacerea a fost gestionată greșit și a început o bătălie juridică de 20 de ani cu banca, în încercarea de a cere despăgubiri.

 

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO